Saturday 30 January 2010

Küçük rakamlar senesi

2-0-1-0. Hepsi küçük rakam. Bize iyi bir ipucu veriyor. Bu sene getiriler iyi olmayacak demektir!

Beni tanıyanlar bu şekilde fal olaylarına pek karışmadığımı bilirler. Ama 2-0-1-0 rakamları gerçekten benim söylemek istediğimi iyi açıklıyor: çok büyük bir kaza olmazsa bu sene küçük getiriler senesi olacak. Daha da açık söylemek gerekirse artık küçük rakamlara alışma zamanı geldi.

Büyük rakamlar için 2008-2009 kriz dönemine bakmayın sadece. 2003 den beri çok ciddi büyük mutlak (absolute) getiriler gördük. Simdi bu dönem kapanıyor. Artik yavaş yavaş temettülere, faiz getirilerine dikkatli bakmak gerekecek. Çünkü 2010 artık normalleşme senesi.

Geçen gün okuduğum bir kitapta gözüme ilişti. S&P500 1926-1995 seneleri arasında aylık ortalama %+0,6 getiri sağlamış. Karsilastiridigimizda son senelerde gerçekten uçuk.

Ben bu sene yine pozitif getiriler elde edileceğini düşünüyorum ama “ekmek aslanın ağzında” olacak. Bu düzeltmeyi bir fırsat bilip yatırım stratejilerini bu yönde tekrar gözden geçirmekte yarar var. Olmayan yerden büyük getiri yaratmak için büyük riskli pozisyonlar taşımak gerekir. Böyle bir riski karşılayacak getiriler olmayacağı fikrindeyim.

No comments: