Tuesday 2 February 2010

On Eurozone Adjustment (English)

I have mentioned several times on various media of one of the trades off we learned from successive crises: deflate or devalue. Thus I often called exchange rates as part of the solution rather than part of the problem. A country under pressure to adjust imbalances in its economy can allow its currency to depreciate to absorb some of the burden of that adjustment a la UK recently. Below is the openning paragraph from Martin Wolf`'s FT article dated January 5, 2010 on how Eurozone countires cope given fixed exchange rate regimes. I wanted to share this as I am asked too many questions on Greece and Euro. I would recommend all to make time to read the rest of this article.

"What would have happened during the financial crisis if the euro had not existed? The short answer is that there would have been currency crises among its members. The currencies of Greece, Ireland, Italy, Portugal and Spain would surely have fallen sharply against the old D-Mark. That is the outcome the creators of the eurozone wished to avoid. They have been successful. But, if the exchange rate cannot adjust, something else must instead. That “something else” is the economies of peripheral eurozone member countries. They are locked into competitive disinflation against Germany, the world’s foremost exporter of very high-quality manufactures. I wish them luck...."

Monday 1 February 2010

Enflasyon, Faiz ve Kur

Önümüzdeki haftalar gelişen ülke para birimleri dolara karşı güçlenecek diyen analistlerin teste tutulma zamanı olacak. Tahmin edebileceğiniz gibi bir dollar bull olarak ben bu fikre katılmıyorum.

Enflasyonun ve faiz arttirimlarinin basta Asya olmak üzere genelde gelişen ülkelerde, gelişmişlere göre çok daha erken ortaya çıkacağını sık sık vurguluyordum. Bence gecen ayin enflasyon rakamları Asya merkez bankalarının geç bile kaldığını gösteriyor. Asya yine ayni hatayı yaptı ve büyümeyi enflasyona tercih etti. Bizde de durum çok farklı değil.

Artan faizlerin bu ülkelerin kurlarını destekleyeceğini düşünüyor analistler. Ancak ben genelde faiz farklılıklarının kurları oynatmadığı kanaatindeyim. Bu teori kriz başından beri, bırakın egzotik kurları, dolar/Euro paritesinin akil almaz salınımlarını açıklamakta güçlük çeker.

Her ekonomik döngüde beni en çok şaşırtan kapitale olan getirinin (return on capital aka ROC) tamamen bir dışsal faktör olarak algılanması. Oysa ekonomik durgunluktan çıkış ROC’deki düzelmeyle baslar. Kapitale olan getirinin artması da o ülkeye (sektöre yada şirkete) para girişine neden olur. ABD’de ROC’un neden sürpriz bir şekilde yükseleceğini birçok kez yazdım ve TV’de anlattım. Bence dolardaki güçlenmenin ana nedenlerinden biri de bu.