Monday 18 July 2011

QEderli Bernanke


Bernanke ile daha başkan olmadan önce Merill Lynch’in IMF toplantıları sırasında düzenlediği bir kokteylde tanıştım. Salonun ortasında tek başına elinde içki duruyordu. Daha önce bir kaç yazısını okuduğum için gidip kendimi tanıştırdım. Konuşması kolay biri olmasa da son derece kendinden emin ve Guven verici konuşuyordu birçok konuda.

O Bernanke ile geçen hafta televizyonda seyrettiğim pek birbirine benzemiyordu. Böyle olması da doğal. Şu ana kadar elindeki silahların birçoğunu kullandı ve büyümenin üçüncü senesine girilmesine rağmen işsizlik çok yüksek, tüketici güven endeksi durgunluk seviyesinde ve gayrimenkul piyasası hala başaşağa.

Konuşmasının ardından iyimserler yeni bir QE olacağını iddia etmeye başladı. Ancak Başkanın bence endişesi artik bu silahın etkisinin de sorgulanmaya başlanma olasılığı. Ben aylardır yazıyorum QE likidite yaratmıyor, bir güvenlik ağı yaratarak sadece yatırımcıları riskli varlıklara yönlendiriyor diye. Yukarıda ekonomik tablo ile bu durumu üst üste koyarsanız “artık Fed’in de yapacak bir şeyi kalmadı” söylemlerinin başlaması yakındır. Bu durumda 2002 yılında metnini okuduğum ve kendisine “Helikopter Ben” takma ismini kazandıran konuşmasındaki havadan halka para atma opsiyonu kalıyor geriye.