Friday 26 August 2011

Jackson Hole öncesi Muhammed El-Erian Yazısı

Geçen gün yazımda QE3 bekleyenelerin hayal kırıklığına uğrayabileceklerini belirtmiştim. Bence El-Erian, QE3'ün neden olmaması gerektiği konusunu çok başarılı bir şekilde anlatmış aşağıdaki makalede. Herkesin okuması gereken bir yazı. Özellikle benim çok üstünde durduğum yapısal sorunları ele almış ve bunların sadece para politikası ile çözülemiyeceği konusunun altını çizmiş.



http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0472f1ea-cd89-11e0-b267-00144feabdc0.html?ftcamp=rss&ftcamp=crm/email/2011826/nbe/InTodaysFT/product#axzz1W82hWb6B

Wednesday 24 August 2011

Şeker mi, Kurban mı?


Küçükken hep karıştırırdım. Sanki Ramazan’ın orucundan sonra kurban bayramı gelmesi gerekiyor diye düşünürdüm.

Son birkaç günlük piyasa hareketlerine bakarsak aslında yatırımcıların da bu konuda biraz kafaları karışık gibi görünüyor. Cuma günü Bernanke’den bayram şekeri beklerken bir kazaya kurban gitmeyelim diye düşünüyorlar sanırım.

Dün AB ve ABD’de çıkan birbirinden kötü verilerin Fed’in QE3 için elini güçlendirdiği düşünülüyor. Ben bu kadar emin olmazdım. Cuma QE3 açıklanırsa benim için bayağı büyük bir sürpriz olur. Aslına bakarsanız Başkan da beklentileri yönetmek adına bu seneki konuşmasının başlığını açıkladı: Kısa ve Uzun Vadeli Ekonomik Görünüm. Geçen sene QE açıklamasının geldiği konuşması: Ekonomiye Bakış ve Para Politikası.  

Ben Double Dip grubunda değilim.  Temmuz başında az da olsa olumlu bir ivme görünüyordu global ekonomide. Ancak piyasa bir şekilde kendini toparlamazsa Wall Street’den reel ekonomi olarak adlandırdığımız Main Street’e etki kaçınılmaz hale gelecek. Fed, Main Street’i ve ikisi arasındaki geçiş mekanizmasını etkileyemediği için elinden geldiğince Wall Street’i yukarda tutmaya çalışıyor. Bu yüzden hisse senetleriyle kredi piyasaları arasındaki makas da büyüyor.  Şapkadan tavşan (QE3) çıkaramasa da Bernanke piyasaları rahatlatmak için elinden geleni yapacak. Bakalım göle çalınan bu maya tutacak mı?

Monday 22 August 2011

Cuma günü Jackson Hole’da Ben Bernanke’ye sorulacak iki önemli soru:


Sayın Başkan

Mayıs 2007’de sub-prime krizinin kontrol alındığını söylediğiniz günlerde mi olmayı yeğlersiniz yoksa şu andaki durumunuzda mı?  Neticede 2008 kriz bitti deniyor. Şu anı tercih ediyor olmanız lazım.

2013 yılına kadar faizlerin bu seviyelerde kalacağını söylediniz geçen toplantı sonrası. Peki, bu açıklamayla yatırım yapmayı düşünen iş alemine nasıl bir sinyal göndermiş oldunuz?