Monday 1 March 2010

Lig bitti… Yine!

Devre arasında fikstür avantajından dolayı Fenerbahçe şampiyon ilan edildi. Simdi, düşme hattına yakin bir takimi yenmesinin ardından, santraforsuz diye yerden yere vurulan Galatasaray ipi göğüsler deniyor her yerde. LigTV iptal vakti geldi o zaman.

Hayır, spor yazarı olma gibi bir düşüncem yok. Sadece konsensüsün ne kadar hızlı değiştiğini göstermek istiyorum… Yatırım stratejileri ve kararları da ayni zihniyet ile alınıyor. Bir gün dolar bitti, tükendi, artik rezerv para olamaz sesleri yükseliyor. Sonra bir bakıyorsunuz ayni felaket çanları euro için çalıyor. Basında boy boy euronun ne zaman yok olacağı haberleri var. “Yunanistan euro’yu yıkar” diyen var “simdi olmaz ama 5-10 sene içinde bu iş biter diyen”. İngilizce bilmeyen okurlar kusura bakmasın. Tercüme edemeyeceğim şöyle bir deyim vardır: Problem with common sense is that it is not very common.

Son haftalarda bloğa fazla yazı yazmadığımdan şikâyetçi okurlar. Bunun nedeni yazacak bir şey olmadığından değil, yeni bir yatırım stratejisi yaratmak için gerekli bir ortamın olmadığından. Sene sonunda 2010 yılı stratejisi diye yazdığım not hala geçerli. O yazıda bir numaralı önerim dolar alınmasıydı. Bunun nedeni euro’nun yok olacağında değil. Hep söylerim kurlar genelde çözümün bir parçasıdır, sorunun değil. Euro’nun kuvvetli değeri hem sürdürülebilir, hem de arzu edilir olmaktan çıkmıştı. Tepe seviyelerinde euro, Euro bölgesinde Yunanistan’ın ardından diğer birçok ülkenin de strese girmesini garanti ediyordu. Ülkeler kendileri içinde devalüasyon yasamadıkları için euro’nun bütün para birimlerine karşı değer kaybı arzu edilen bir durum haline geldi. Yani yaşanan top yekûn euro zayıflığı. Bu bence çözümün bir parçası olduğundan dolayı da AB hisselerini hedge bazda ABD hisse senetlerinin ardından ve gelişen ülke hisse senetleri önünde alınması gereken varlık grubu olarak seçmiştim.

Yunanistan sorunun olası çözülmesi durumunda değer kazanabilecek euro satış için iyi bir olanak sağlar diye düşünüyorum. Nereye kadar gider, sene sonu ne olur bilemiyorum. Ama sun an için strateji değiştirecek bir durum yok ortada. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Daha önce de yazdığım gibi bu sene sürprizler piyasaları hareket ettirecek.