Monday 1 February 2010

Enflasyon, Faiz ve Kur

Önümüzdeki haftalar gelişen ülke para birimleri dolara karşı güçlenecek diyen analistlerin teste tutulma zamanı olacak. Tahmin edebileceğiniz gibi bir dollar bull olarak ben bu fikre katılmıyorum.

Enflasyonun ve faiz arttirimlarinin basta Asya olmak üzere genelde gelişen ülkelerde, gelişmişlere göre çok daha erken ortaya çıkacağını sık sık vurguluyordum. Bence gecen ayin enflasyon rakamları Asya merkez bankalarının geç bile kaldığını gösteriyor. Asya yine ayni hatayı yaptı ve büyümeyi enflasyona tercih etti. Bizde de durum çok farklı değil.

Artan faizlerin bu ülkelerin kurlarını destekleyeceğini düşünüyor analistler. Ancak ben genelde faiz farklılıklarının kurları oynatmadığı kanaatindeyim. Bu teori kriz başından beri, bırakın egzotik kurları, dolar/Euro paritesinin akil almaz salınımlarını açıklamakta güçlük çeker.

Her ekonomik döngüde beni en çok şaşırtan kapitale olan getirinin (return on capital aka ROC) tamamen bir dışsal faktör olarak algılanması. Oysa ekonomik durgunluktan çıkış ROC’deki düzelmeyle baslar. Kapitale olan getirinin artması da o ülkeye (sektöre yada şirkete) para girişine neden olur. ABD’de ROC’un neden sürpriz bir şekilde yükseleceğini birçok kez yazdım ve TV’de anlattım. Bence dolardaki güçlenmenin ana nedenlerinden biri de bu.

1 comment:

tunck. said...

Fed iskonto faizi artırarak 16 Mart'ta faiz arttırım sinyali verdi,bence faiz arttıracak çünkü Obama bankalara gerekli desteği verdiğine inanıyor.Bernanke dollar bull olarak ne düşünür bilmiyorum ama Volcker'a karşı mevzi kaybetmeye başladı bile.Gold bull olarak gelişen ülkelerin ayrıştığına hala inanmaktayım. Olması gereken paradigmanın değiştiğini kabul edip ona göre davranabilmek.