Friday 2 September 2011

EuroSon

Yazılarımda ve konuşmalarımda bundan sonra Eurozone yerine EuroSon kullanacağım. Böylece bu konudaki görüşlerimi açıklamak için fazla yer harcamama gerek kalmayacak.  Açıkçası çok sıkıldım bölgedeki politik ekonomiyi takip etmekten. Benim olumsuz görüşlerimin bile altında bir performans sergiliyorlar. Geçenlerde canlı yayında da söylediğim gibi küresel anlamda borç sorunu kadar büyük başka bir sorun ise liderlik eksikliği. Ümidimiz demokratik süreç er ya da geç daha iyi liderler çıkaracak ortaya.  

Her ne kadar son günlerde herkes ABD verilerine odaklanmış olsa da aslında asıl haberler Avrupa tarafındaydı. Gelen veriler sürpriz olmadı. Ekonomi “bilimi” bu günlerde çokça eleştiri alsa da ortaya çıkan tablo tam anlamıyla ekonomi kitaplarında yazıldığı şekilde gerçekleşiyor ve maalesef bölge EuroSon ismini hak ediyor. Topluluk içinde kalmanın çekirdek dışı için artık bir getirisi kalmadı.  Bundan sonrası tekrar büyümeye kadar şafak saymakla geçecek.   

EuroSon’un bu durumu aslında Bretton Woods ve altın standardına dönmek isteyenlere ibret olmalı. Bretton Woods’un babası olarak kabul edilen Keynes böyle bir sistemin ancak “dünya ekonomik hükümeti” (economic government of the world) ile mümkün olabilecegini belirtmişti.

Erda Gerçek
Thales Eğitim ve Danışmanlık