Wednesday 19 October 2011

In Europe We Trust


$20 banknotlarının arakasında “In God We Trust” yazar. Bu kriz aşılınca/aşılırsa (Martin Wolf’un bugünkü makalesi okumaya değer) Euro banknotların arkasına da “In Sarkozy We Trust” yazılmalı. Şu an gerçekten Avrupa’dan beklenen iyi haberler gelecekse Fransa AAA derecesini koruyabilsin diye Başkan Sarkozy’nin büyük emeği geçtiğini göz ardı edemeyiz. Diğer üye ülkelerle anlaşamıyorsa da mukadderat. 

Fransa’nın notunun düşürülmesi Fransızlar için ciddi bir kredibilite kaybı gibi görünse de dünyanın sonu değil. Zaten galiba alıştık not indirimlerine. Eskisi kadar kapak olmuyor. Örneğin bugün FT Mervyn King’in konuşmasını kapaktan vermiş. Ardından Sarkozy’nin direnişleri ve ondan sonra İspanya ve İtalyan bankalarının not indirim haberi. 

Bu rehavetin arkasında yatırımcıların “bu sefer artık mesajı almışlardır ve yarım yamalak bir planla gelmezler” düşüncesi var. G20 ve IMF baskılarını da unutmamak lazım. 

Hepimizin bir wish list’i var. Amazon.com’da alış veriş eder gibi şimdi check out zamanı. Bakalım listeden nelerin fiyatı —politik veya ekonomik anlamda – ödenebilir, hep birlikte izleyeceğiz. 

İki ana başlık altında olmalı diye düşünüyorum: banka sermaye artırımı ve büyüme. Yunanistan ve onunla ilgili ozel sektör haircut bölümü ikinci planda kalmalı. Evet, Yunanistan’ı kurtarmamak krizi büyüttü ama şu an artık kriz başka boyutta. 2008 krizi konuşulurken İzlanda’dan bahsediyor muyuz? 

Piyasayı kısa vadede mutlu edecek bir plan çıkma sansı var. Topu biraz da G20’e yuvarlayabilirler. Ancak ben hala EuroSon üyelerinin bunun bir “bilanço” sorunu olduğunu tam idrak edemediklerini düşünüyorum. Aksi takdirde kriz dışında kalan ülkelerde hem ozel sektör hem de devlet sektörünün aynı anda borç azaltmaya (de-leveraging) gitmesinin krizdeki ülkelerin cari işlemler açıklarını düzeltmesini imkansız kılacağını görüyor olmaları lazım. Bu durum tam anlaşılmadan mali birlik ya da Sarkozy-Merkel çiftinin dile getirdiği ekonomi hükümeti de anlamsız olur. Martin Wolf’un da bugünkü makalesinde belirttiği gibi cari açık her zaman bütçe açıklarından daha vahimdir.