Sunday 30 September 2012

Ekim gecikmiş Eylül olmasın?



Bütün yaz Eylül kötü geçecek endişesi vardı. Mevsimsel faktörler bizi o şekilde yönlendiriyordu. Hatta bir ara şaşırtıcı bir şekilde yabancıların tatillerinden erken geri çağırıldığı haberleri çıktı. Bütün bunlara rağmen bence Eylül ayı çok iyi geçti. Beklenin aksine çok iyi rüzgar vardı. Ben hemen hemen her sabah düzenli sörfe çıktım. Öğleden sonra rüzgar düşüyordu ve düz bir denizde yüzme şansım oluyordu. Daha başka ne istenir ki? 

Tabi bu arada finansal piyasalarda da Eylül çok iyi bir ay oldu. Bir taraftan Draghi öte yandan beni dinlemeden gaza basan Ben riskli varlıklarda parti havası yarattı. Özellikle Bernanke’yi dinledikten sonra ilk tepkim: madem Ben risk varlık fiyatlarını da hedefliyor o zaman düştükçe al en iyi strateji olmalıydı.   Üniversite de açılınca bir anda yoğun iş temposundan fiyat hareketlerini izleyemez oldum. Dün şöyle bir üzerinden geçtim rakamların. Beklentilerimin çok üstünde performans göstermiş piyasalar. Geçen hafta öğrencilerim birkaç endeks seviyesinden bahsetmişti. Onları duyunca sanki endeksler satılabilir ancak hisselerde kalırım diye düşünüyordum ama hisse senedi fiyatları da uçmuş. 

Acaba Ekim, gecikmiş Eylül olur mu, piyasalar bize ileride tekrar giriş sansı tanır mı diye düşünmeye başladım ve bu bağlamda biraz kar realizasyonu yapmaya karar verdim. Sanki bu seviyelerde çıkışın hızı da göz önüne alındığında risk-getiri dengesi nötr gibi. Yani buralardan %5 çıkma veya düşme şansı eşit. 

Biraz yuvarlak konuşuyorum farkındayım. Çünkü daha önce de yazdığım gibi merkez bankaları bize “siz varlık fiyatlamaktan ne anlarsınız, onu da biz yapalım” diyince hangi varlık ne eder bilmek çok zor. Yatırım artık zamanlama işi oldu. O yüzden de büyük yatırımcılar havlu atıyor. Temel analizlerin pabucu dama atıldı.  Sırf bu yüzden tek tek hisse senedi seçmek piyasa zamanlamasına göre daha kolay. Hem benim stratejimi bu sayfalarda çok sık dile getirdim: yüksek temettü verimi olan hisselere yatırım yapmalı. Ancak son çıkıştan sonra ve özellikle düşen faizlerle birlikte bu tip hisselerin çok gözde olması nedeniyle artık yüksek temettülü hisseler de azaldı. İşin ilginci teknoloji şirketleri ön plana çıkmaya başladı.  

Eğer Ekim de Eylül gibi geçerse çok da kötü olmaz. Biraz fırsat kaçırmış olabilirim ama en azından sörf yaparak telafi ederim.