Wednesday 6 July 2011

Portekiz = Bengaldeş = El Salvador = Filipinler --- Sürpriz Olmadı


Daha bu başlangıç. Gidilecek yol uzun. Bizim 2001 krizi sonrası sıkça kullandığımız borç dinamikleri denklemleri PIIGS’e uygulandığında net bir şekilde görülüyor ki kefeni yırtan tek İspanya var. O da limitte.

AB tahminlerine göre Yunan ekonomisi bu sene %3.75 küçüldükten sonra 2012 yılında %0.6 büyüyecekmiş! Euro’dan çıkana kadar maalesef büyüme hayal bizim komşuya. Büyüme olmayınca da borç dinamikleri ça-lış-maz.

Tuesday 5 July 2011

Kulak Asmayın


Geçen yazımın sonunda risklerin hala yüksek olduğunu belirtmiştim. Hem de çok yüksek. Ara sıra okuyor, dinliyor ve gülüyorum. Bir kısım analist Yunan default durumunun piyasalar tarafından hali hazırda fiyatlandığından bahsediyorlar. Bunlara kulak asmayın. Böyle bir kredi olayı (credit event) çok ciddi şok dalgaları yaratır. Genelde yumurta kapıya dayanmadan çözüm üretmeye yanaşmayan Avrupalıların hararetle çalışmaları ve kredi derecelendirme kurumlarını kafa-kola almaya çalışmaları bu yüzden. Yatırım yapan herkesin eli tetikte olmalı diye düşünüyorum.

Sunday 3 July 2011

Oynanabilir


Yunanistan: Top taca atıldı. Avrupa kısa vadede (rahat olmasa da) bir nefes aldı.
ABD: ISM beklenenin üzerinde geldi. Japon depreminden uzaklaştıkça işler iyiye gidecek, zayıf ekonomik aktivite dönemi geçici hissi verdi.
Çin: İmalat endeksi başarılı değildi. Ancak hem 50 sınırı üzerinde kaldı hem de sıkılaştırmanın biteceği fikrini pekiştirdi.

Her ne kadar kısa vade stratejileri yapmaktan çekinsem de son günlerde bu konuda o kadar çok soru aldım ki yıldım. Yukarda yazdıklarım ışığında tatile gitmeyip ekran önünde kalacak ya da kalmayı tercih eden yatırımcılar için piyasalarda oynanabilir bir yaz çıkışı yakalamak mümkün. Ne kadar sürer, nereye kadar tırmanır bilemiyorum. Birinci soru gelecek verilere bağlı. İkincisini ise tekniği yüksek, (el) bilekleri yumuşak analizci arkadaşlara danışın. Ekran başında olmayanlar, “alayım da tatile çıkayım” diyenler için pek pozisyon tavsiye etmem. Hala riskler yüksek, yukarıda yazdığım üç madde de hemen değişebilir ve bir anda ters hareketlerle karşılaşılabilinir. Tatili mahvetmenin anlamı yok…