Thursday 18 March 2010

Kurlar yatırım aracı değildir derdim…

Şimdilerde ise Mr Dollar diye geçmeye başladı ismim. Peki, ne değişti?

Kurlar yatırım aracı değildir derken hep kurların tahmin edilemez olduğunu anlatmaya çalışıyordum. Yatırım yapmaya başladığımdan beri hiç bir teorinin kurlardaki hareketleri tam açıklamadığını fark ettim. Ara sıra bir faktör/veri ağır basıyor, kurları sürüklüyor gibi görülse de sürdürülebilir bir rejime rastlamadım. Bu yüzden kurlarda model fiyatlama belirsizliği olduğundan bahsediyordum. Yani ekonomik modeller kur hareketlerini tahmin etmekte yetersiz. Bu durumda tek yapılacak, bariz bir trend ortaya çıkınca onu izlemek, aksi takdirde aktif ve pasifleri ayni para biriminde tutmak.

Ne değişti sorusuna gelince tek kelimelik cevap: kriz. Krizden bu yana kurlarda net ve yakalanabilir trendler çıktı ortaya. Bunun en büyük nedeni gelişmiş ülkelerde faizlerin sıfıra inmesi. Böyle olunca global kapital dağıtım yükü kurların üzerine bindi.

İşte bu hipotezden yola çıkarak sık sık doların değer kazanacağı düşüncemi ABD’de kapitale olan getirinin çok daha hızlı düzeleceğini düşünmemden. İşin Avrupa ayağını da ayrıca yazdım. Kısaca Eurozone içersinde bir kur ayarlaması olamadığından, euronun zayıf kalması gerektiğinin artik arzulanan bir durum olduğunu açıklamıştım.

Ama yine de normal şartlarda paritedeki salınımların bu denli abartılı olmaması gerekir. Yaşanan büyük salınımların ardında basta Çin olmak üzere, bazı Asya ülkelerinin kurlarını yöneterek maalesef global dengesizliklerin çözümünde yer almak istememelerinden. Onlar kendi para birimlerini daha sabit tuttuklarında oynayabilen yerlerde hareketler çok daha abartılı oluyor. Bu durum yatırımcılar için kısa vade kar fırsatı yaratırken uzun vade sorunları da beraberinde getiriyor. Bunu da bir sonraki yazımda ele alıcam.

Tuesday 16 March 2010

Herkes mi Bullish?

Gecen hafta CNBC’de VIX endeksi ile ilgili konuşurken, Yunanistan, ülke riski derken gerçekten hemen herkesin piyasalar hakkında ne denli olumlu olduğunu göz ardı ettiğimi fark ettim. Sanki olumsuzların kurşunu bitti. Özellikle de Yunanistan’daki stresin bir Avrupa, ya da ülke riski krizine dönüşmemesi ve Euro’nun uçurumdan yuvarlanmaması artik ayılara fazla bir laf bırakmadı gibi görünüyor.

Genelde herkes kayığın aynı tarafında oturmaya başladığında biraz endişe kaplar içimi. Acaba geçmişte böyle bir çıkışın ardından ne oldu derken Goeff Wilkonson yetişti imdadıma. Goeff Londra’da (Men of) Mint aracı kurumundan ve tanıdığım en iyi teknik analizcilerden biri (sık sık CNBC Europe'da). Aşağıdaki grafik için pek bir şey yazmaya gerek yok, kendini anlatıyor.



Mart 2009’dan beri yasadığımız ralli, 2004 yılındaki çıkışla büyük benzerlikler gösteriyor. Bu iyi haber, çünkü o ralli 2007 yılı sonuna kadar devam etti. Kötü haber ise 2004 senesinde 6 aylık bir konsolidasyon yasanmış olması.

Tarih tekerrür eder diyenlerden değilim ama biraz kafiye yapar diye düşünürüm. VIX endeksi bu seviyelerde sigortanın (insurance/hedge) ne denli ucuzladığını gösteriyor. Size de kafiyeye inanıyorsanız biraz sigorta satın alabilirsiniz.