Tuesday 9 August 2011

Tribünden borsaya


Piyasalarda kara günler yaşanıyor olsa da liglerin ertelenmesi en çok borsaya yaradı herhalde. Şike soruşturması can sıktı. Flaş transferler de bitince futbol muhabbeti bir anda sona erdi. Stat içinde ve dışında bütün sezon sadece maç konuştuğum arkadaşlarımla şu aralar borsa sohbetleri yapıyoruz. Keşke bu süreç boğa piyasasında gerçekleşiyor olsaydı. Bu günlerde herkesin canı yanıyor. Bu yüzden yeni yatırımcı grubunun borsada kalıcı olma şansı maalesef çok az. Yazık beyaz günleri göremeden lig başlayacak.

Bu arada bütün gözler, kulaklar bu akşam Bernanke’nin yapacağı konuşmada olacak. Yeni QE kaçınılmaz gibi görünüyor artık. Buna inanıldı ve Başkan piyasaları hayal kırıklığına uğratmak istemeyecektir.  Adı ne olursa olsun radikal adımlar bekleniyor Fed’den. S&P not indiriminden sonra en büyük risk ABD’de artık mali tarafta ekonomi destekleyici politikaların ortadan kalkması. Bütün yük Fed’in omuzlarına bindi. Maalesef para politikalarının da bir limiti vardır. Bence o limit çoktan aşıldı. Buradan sonra ulaşılamayan her hedef merkez bankalarının daha da kredibilite kaybetmesine yol açacak.

Umarım piyasa benle aynı fikirde değildir ve Fed/ECB/BoE’nin hala şapkadan tavşan çıkarabileceğine inanmaya devam ederler. “Help me Obi Wan Kanobi… you’re my only hope”.

Monday 8 August 2011

All You Need to Know about Government Bureaucracy


Pythagorean theorem: .......................................... 24 words.

Lord's prayer:.......................................................  66 words.

Archimedes' Principle: ......................................... 67 words.

10 Commandments: ............................................  179 words.

Gettysburg address: ...........................................   286 words.

US Declaration of Independence : ....................   1,300 words.

US Constitution with all 27 Amendments: ........  7,818 words.

EU regulations on the sale of cabbage: .......      26,911 words.


SORT OF PUTS THINGS INTO PROPER PERSPECTIVE, DOESN'T IT?

Sunday 7 August 2011

Bu hallere düşecek ülke miydi?


İşin kötüsü bu not düşürme ülkenin kimyasını iyice bozup ileride devlet harcamalarında daha fazla indirimleri gündeme getirecek. Bence orta ve uzun vade en büyük sorun bu. Yakında ‘’90 yıllarda Japonya ekonomisi’’ kitapları best seller olur.

Kısa vadeye gelince… Hafta sonu birçok uzman dinledim, araştırma okudum. Üç aşağı beş yukarı neler olması gerektiğini tahmin edilebiliniyor ama ne olacağını bilen yok.

Piyasalar çıkar diyenlerin genel fikri otoriteler bir şey yapar yönünde. Artik böyle bir yatırım stratejisi ortaya cıktı. Ben denize atlayayım nasıl olsa bir can simidi atan olur. İlginç bir yaklaşım. E ne de olsa yatırım uzmanlarına böyle derin analizleri için komisyon veriyoruz.   

Kötümserlerin görüsü ise zaten piyasaların morali bozuktu bir de bu çıktı üstüne diye özetlenebilir. Artık risk-off (riski azalt) daha da ön plana çıkar diye düşünüyorlar. Bu kesim en büyük risk faktörünü “double dip recession”, yani yeni bir durgunluk, olarak gösteriyor. Ben şahsen ikinci bir durgunluk riskinin abartıldığı kanaatindeyim.

Bana gelen sorulara benim cevabim kısa vadede ne olur bilemiyorum yönünde oldu bütün hafta sonu. Sert satışlar sonucunda alış imkanlarının ortaya çıktığı kesin. Bütün bu olanların ardından merkez bankalarının uzun bir süre daha çok gevşek para ve düşük faiz politikası uygulayacağını varsayarsak bence en iyi yatırım yüksek temettülü hisseler. Örneğin ABD’de kendinize 10 tane böyle kaliteli hisse sendi seçseniz, bu portföyün riski (volatility) hazine bonolarından düşük olur. Hele not indiriminden sonra. Daha agresif olmak isteyenler ise ikinci durgunluk riskine karşı büyümeye hassas şirketlere yatırım yapabilirler. Eğer haklıysam burada ciddi getiri potansiyeli var. Ancak biraz sabır gerekiyor.