Thursday 28 January 2010

Sabah parkta bir suru kuğu gördüm, iki tanesi siyahtı.

Son birkaç senede Nicholas Taleb’in Black Swan (Siyah Kuğu) kitabini ya okumuşsunuzdur ya da hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur diye tahmin ediyorum. O yüzden fazla detaya girmeden sadece sunu söylemek istiyorum: Black Swan olma ihtimali küçük fakat olursa tahribatı büyük olaylar. Böyle olaylara karsı pozisyon alarak çok ciddi paralar kazanılabilir. Ama unutmayalım olasılığı düşük olaylardan bahsediyoruz. Bir de eklemekte yarar var bunlar komple teorisi değil. Sadece yatırım stratejileri

1. Yunanistan AB tarafından kurtarılmaz. Euro’dan çıkmak zorunda kalır. Bu şekilde diğer Euro’ya dahil olmak isteyen ülkelere de bir sinyal gönderilmiş olur. Bu ivme politik tarafa da yansır ve çekirdek Avrupa fikri tekrar destek görmeye baslar.

Nasıl pozisyon alınmalı: Buy Greek CDS

2. ABD Cin’i “kur manipülasyon” yapan ülke ilan eder. İki ülke arasında korumacı sürtüşmeler baslar. ABD için daha iyi bir zaman olamaz. Ciddi tasarruf fazlaları üretiliyor. Cari işlemler açığı da daraldı. Neticede çok ciddi bir para girişi gerekmiyor ülkeye.

Nasıl Pozisyon alınmalı: deep out of the money put options on MSCI ex-Japan Asia

Dollar/Euro açısından bu iki black swan farklı neticeler doğurur. Birincisi doları güçlendirir, ikincisi zayıflatır. Bu yüzden kurlarla hedge etmek doğru olmaz.

No comments: