Thursday 23 July 2009




Ayi: simdi mi, simdi mi?

Sahne gorevlisi: daha degil
Martta baslayan bu rallide finans sektor endeksi hep lider konumundaydi. bu endeksin gidisati bize piyasalarin yonu hakkinda iyi bir ipucu verecek.






Tuesday 21 July 2009

Bernanke'nin The Wall Street Journal Makalesi...

Muhakkak okunmali. Son zamanlarda cok konusulan "exit strategy" yani bu asiri gevsek para politikalarindan nasil ve ne zaman cikilacagi konusunu islemis detayli.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203946904574300050657897992.html

Lutfen orda burda cikan ozet veya yorumlarla yetinmeyin. Sayin Bernanke herkesin anliyabilecegi sekilde adeta ogretmenlik gunlerinden kalma bir yazi yazmis. Bugun Kongreye verecegi konusma oncesi gercekten dikkatli okunup anlasilmasi gereken bir makale. Bu yuzden ben sizlere ozet veya yorum vermiyecegim. Lutfen zaman ayirip okuyun. Ingilizce bilmeyenler bilenlere tercume ettirsin. Sonra da kesip saklayin. Fed'in bilancosu nasil calisiyor ogrenin.

Monday 20 July 2009

Hisse Senetleri ve Dolar

12 Temmuz'dan bu yana yazi yazmadim diye elestiriler aldim hakli olarak. Aslinda gecen hafta televizyonda kuresel ekonomi ve piyasalarla ilgili fikirlerimi detayli olarak izleyenlerle paylastim.

Beni takip edenler bilir kisa vadeli strateji yapmaktan kacinirim. Cunku bu benim guclu yanim degil. Fon yonetirken genelde 6-12 aylik strateji yapariz. Krizden bu yana bunu 3-6 aya indirdik fakat bunun alti "piyasa zamanlamasi" denen farkli bir yatirim sekline girer. Bu da teknik analize daha uygun. O yuzden "Erda Bey, onumuzdeki haftlarda piyasalarda ne bekliyorsunuz" sorularini mumkun oldugu kadar gecistirmeye calisirim. Bazen kendimi kaptirip cevap veridigimde ise daha kelimeler agzimdan cikarken zihnimde turlu karsi fikir dogar...

Iki hafta once yazdigim yazida hem borsalar icin olumlu oldugumu soylemis hem de dolarin dustukce alinabilecegine belirtmis ve bu iki gorus arasinda bir celiski oldugunu ifade etmistim. Bu durumu televizyondaki konusmamda bir kez daha dile getirdim ve bu iliskinin -- yani zayif dolar esittir guclu hisse senedi piyasalari veya guclu dolar esittir zayif hisse senedi piyasalari -- daha karisik bir hale gelmis olabilecegini belirttim. Ornegin petrolun de bu denkleme dahil olmus olabilecegini soyledim.

Gorunen o iki yukarida bahsettigim ve krizden bu yana cok net bir sekilde isleyen iliski aynen devam ediyor. Bunun neticesinde benim piyasa gorusum dogru dolar gorusum yanlis cikmis oluyor. Ozellikle dolar endeksi son gunlerde hizli bir dusus icersinde.

Demekki bu stratejiye bir zaman boyutu eklemek gerekecek. Ben kisa vadede piyasalarin kor-topal bu sekilde devam edecegi kanaatindayim. Ama dolarin da cok dustugunu ve orta ve uzun vade icin zayifladigi yerlerden alinmasi gerektigi fikrindeyim. Zaten bahsettigim yazimda da kriz akabindeki kadar net bir sekilde "dolar alinmali" diyemiyecegimi belirtmistim.

Dolara karsi piyasalar konsepti guclu dolarin zayif olan kuresel ekonomide deflasyonu koruklemesinden kaynaklaniyor. Hisse senetleri de reel ekonomiyi yansittiklarindan deflasyonist baskilar en net sekilde burda hissediliyor. Eger onumuzdeki aylarda global ekonomi biraz yukari dogru ivme kazanirsa belki guclenen dolar hisseler icin tehlike arz etmekten cikabilir. Bunu izliycez.