Saturday 4 June 2011

Defansta az adamla yakalandık

Dun aksam milli takimin maçından hiç zevk alamadım. Futbolun, alışılagelmiş milli takim standartlarının altında olmasının dışında maçı sunan spiker dikkatimi dağıttı. Haklı olarak devamlı “hücumda çoğalamıyoruz” ve “defansta yine az adamla yakalandık” dedikçe analist yanım ağır basıp gayri ihtiyari sahadaki futbolcularımızı saymaya koyuldum. 

Nedense bendeki bu merak duygusu pek yaygın değil gibi görünüyor. Yatırım camiasında futbolcu sayan az.  Bazı konular var ki sıkça tartışılıyor ama kimse çıkıp da “yahu biz neden bunları konuşuyoruz” ya da “bunlar ne demek” diye sormuyor.  Finans kanallarında boy gösteren uzmanlara hep ayni konularda sorular soruldukça bu konularla ilgili veriler bir anda önem kazanmaya başlıyor. Bir bakıma moda oluyor bu verileri. İşin kötüsü kimse de merak edip ekonominin belli bir döneminde neden konuşulan veri setinin önemli olduğunu sormuyor. Uzmanların da ya açıklayası yok ya da bilgisi. Büyük bir yatırımcı grubu da robot gibi bu verileri modellerine koyup modellerin söylediklerini uyguluyorlar. Örneğin ISM datasının ne olduğu anlaşılmadan ISM 50 seviyesinde S&P500 endeksi 1200 olur,  55’de 1300 olur gibi öngörülerde bulunuyorlar.

Görünen o ki moda ve modeller sadece podyumlarda boy göstermiyor. Bu yüzden ben futbolcu saymaya devam edeceğim.

Eyes Wide Shut


"Yunan eurolarımı Alman eurolarla değiştirmek istiyorum"

Yunanistan’ın bir kez daha kurtarılması euronun güçlenmesini sağladı. Biz ise Yunanistan ve diğer zayıf halkalar düştükten sonra euroyu almayı planlıyorduk. Bir kez daha evdeki hesap çarşıya uymadı galiba… Belli ki default seçeneğini hala bünyeler kaldırmıyor bölgede. Gözümüzü uzun zaman sıkıca kapar üzerine de biraz para atarsak belki sorun ortadan kalkar stratejisi devam ediyor.