Thursday 25 February 2010

Bernanke, büyüme ve sürprizler

Piyasalar Fed’in ıskonto faizini yükseltmesinin ardından bayağı bir paniğe kapılmıştı. Bu Fed faizlerinin yakin zamanda arttırılacağı seklinde yorumlandı. Böyle olunca dün akşam Bernanke’nin konuşmasını dikkatle dinledim.

Uzun zamandır şu görüşü savunuyorum: Fed’in faiz artırımları için en önemli gösterge işsizlik oranı. Dün de bir kez daha bu savın doğru olduğunu gördüm. Özellikle Bernanke’nin Fed başkanı olarak ikinci kez seçilmesinde bu kadar sorun çıkması ve 2010’un seçim yılı olmasından dolayı işsizlik tablosu düzelmeden faizlerde normalleşme biraz uzak. Nitekim Bernanke konuşması sırasında defalarca ekonominin zayıf ve dirilmenin kırılgan olduğunu söyledi. Sorun hala büyüme tarafında.

Son CNBC konuşmamda da bunun orta vadede en büyük risk olduğunu belirttim. Bu konuda daha ayrıntılı bir yazı yazicam. Ancak şunu belirtmek de yarar var. Bu sene büyüme piyasa hareket ettiren önemli bir faktör değil bence. 2008’de sağlıklı bilançolar, 2009’da büyüme önemliydi. Bu sene sürprizler ön plana çıkacak. Zaten şu ana kadar da Yunanistan olsun, Çin’in para politikasını sıkılaştırması olsun hep sürprizler piyasaları etkiliyor. Fed’in faiz arttırmayacak olması pozitif bir sürpriz değil.