Thursday 3 January 2013

AB(D)






http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/files/2013/01/fiscaloffers22.jpg




Biz karar mekanizması açısından AB’yi ABD gibi yapalım derken tersi olmaya başladı galiba. Mali uçurum görüşmelerinden ne çıkacağı konusunda fikir beyan etmenin güç olduğunu yazdım geçen sene sonu. Birçok yatırım bankası iki gündür sonucun beklentileri doğrultusunda olduğunu yazıyor. Durum bu ise piyasa neden bu kadar olumlu reaksiyon versin ki? Fiyatlanmış olması gerekmez miydi? Ya bu raporlar okunmuyor ya da okunanlar kale alınmıyor. Ne yatırımcıları ne de analistleri suçlayabiliriz. Birincisi yılsonu yatırımcıların eline o kadar çok rapor geçiyor ki küçük bir bölümünü bile bütün seneyi alır.  Bir diğer konu ise o kadar çok pazarlık oldu ki kapalı çarşıya döndü Washington. Washington Post gazetesinde yayınlanan yukarıdaki tabloda da görüleceği gibi çok kısa bir zaman diliminde ciddi revizyonlar oldu taleplerde ve sonuçta dağ fare doğurdu. 

Her ne kadar yatırımcılar “mali uçurum” lafını “piyasayı uçurun” olarak algılayıp borsaları kanatlandırsalar da işlerin daha iyiye gittiği tartışılır. Belisizlik sürmekte ve bunun neticesinde iki önemli konu beni halan rahatsız etmekte:

  1. Yılın son aylarında çıkan zayıf ekonomik verilerin büyük bir kısmı mali uçuruma ithaf edildi. Özel sektör hala önünü göremiyor ve şirket bilançolarındaki rekor nakite rağmen yatırımın böyle bir ortamda artmasını beklemek doğru olmaz
  2. Kredi derecelendirme kurumları ABD’yi mercek altına almış durumdalar. Moody’s Aa1’e not indirim riskini açıkça belirtiyor.

Bu riskleri göz ardı etsek bile ABD ekonomisi büyük ihtimalle %2 gibi bir büyüme yakalayabiliyor 2013’de. Bu işsizlik konusunda Fed’i üzmeye devam edecek bir rakam. İşsizlik seviyesini para politikası hedefi ilan eden bir merkez bankası için hızlı bilanço büyümesi kaçınılmaz. Yani yazı geldi ben kazandım, tura geldi sen kaybettin…

Yukarıda bahsettiğim iki kritik risk atlatılabilinirse tek endişe piyasanın bir ara “Fed ne yaparsın yapsın bu ekonomi düzelmez” sonucuna varması olur. O duruma gelene kadar da Mali Uçurum 2 – Şubat Ayında Sinemalarda ilk ralliyi kaçıranlara piyasalara girme şansı tanır diye düşünüyorum. 

Son olarak sizlerle ünlü ekonomist John Taylor’ın yayınladığı mevcut durumda ABD’de borcun GSYİH’ya oranını gösteren grafiği paylaşmak istedim. Herkese iyi yıllar.