Monday 11 November 2013

Fed Up?


Fed ile ilgili Dude, where is my taper? yazımda Eylül ayının kaçırılmış bir fırsat olduğunu söylemiştim. Bunun hala arkasındayım. Bazen şirket stratejileri de böyledir. Bir tek şeyi yanlış yapınca birçok şeyi değiştirmek zorunda kalır yönetimler. Eylül kararından bu yana devamlı Fed’den birileri çıkıp bir şeyler yazıyor ve anlatıyor piyasalara. Bütün bunlar da piyasanın fiyatlama zorluğunu arttırıyor.

Yazılanlardan en önemlisi geçenlerde IMF toplantılarında tartışılan Fed’in kararlarında ağırlığı olan iki Fed ekonomistinin araştırmasıydı (burada) bence.  Wilcox raporu olarak bilinen rapor kısaca QE’nin bitişinin artık netleştiği ve yetkililerin bunun ötesi üzerinde kafa yorduklarını dile getiriyor. Raporda agresif bir QE azaltması var. Ardından 2017’e kadar sıfır faize devam.

Bu bağlamda her ne kadar politik ağırlığı yüksek olacak olsa da Yellen’in Perşembe günü Senatoya yapacağı konuşma son derece önemli. Bence hem zamanlama açısından hem de “QE’den sonra hayat” yönünden ciddi ip uçları çıkacak bu konuşmada. Fikirlerine değer verdiğim bir yatırım bankası ABD ekonomisti geçen Cuma telekonferansta şöyle dedi: ‘QE ya başarılı oldu ya da başarı olamadı diye bitmesi lazım.’ Güzel bir özet. Tabi bir ara yol da var. Başarılı oluyor ama daha zamana ihtiyacı var ekonominin.

Piyasanın Aralık mı, Ocak mı tartışması da çok anlamlı değil bence. Aralık boyu kısa bir ay. Yeni yılda gözümüz açtığımıza zaten bir hafta geri de kalmış oluyor. Fazla odaklanılmayacak kadara arası dar bu iki toplantı tarihinin. Ocak’ta basın toplantısı olmayışı harekete geçmemek için bahane olamaz. Gerekirse koyarlar. İlle de bir sinyal bekleyenlere: Aralık başında açıklanacak tarım dışı istihdam yine 2 ile başlayan yüz binli rakama yakın çıkarsa o zaman yaslanıp bekleriz Noel öncesi açıklamayı.


Günü geldiğinde Taper V2.0 ilki gibi bir etki yaratmaz diye düşünüyorum. O sürprizdi. Nasıl fiyatlayacağını tam kestiremedi piyasa. Ardından gelen açıklamalar fiyatlamayı daha da zor kıldı. Şimdi her şey ortada. Artık zamanlama her şey değil. Hızına ve ertesine odaklanmak lazım. Piyasanın ağzına bal çalmak ve kendilerine de biraz manevra alanı bırakmak isterlerse işsizlik eşiğini %6,5’den %5,5’e çekerler. Bu önemli çünkü 2017 piyasanın radar alanı dışında afaki bir tarih ama %5,5 çok net bir sinyal olur. Hızını bir bakıma piyasa belirler. Agresif bono faiz haraketlerini izler Fed. Bütün bunların detaylarını da Perşembe günü başkan adayından duyabiliriz. 

No comments: