Monday 11 November 2013

Bir Frankfurt Derbisi

Hafta sonu gazetelere de yansıdı. Geçen haftaki ECB faiz indiriminin ardından Alman ekonomistleri ayaklandı. Bizdeki faiz lobisine benzer bir İtalyan lobisinin temsilcisi ilan edildi Sayın Draghi.

Birçok yönden komik ve anlamsız eleştiriler var ortada ama Birliğin ilerisi için kaygı verici. İlk olarak 50’den 25 baz puana inmesi mi sakıncalı bulundu? Madem düşük faizlerin bu denli olumsuz olduğu düşünülüyor Alman ekonomisi için faizler buraya gelene kadar aklınız neredeydi diye sormaz mı insanlar? İkincisi, EuroSon bu durumlara düştüyse zamanında Güney Avrupa için uygun olmasa da Almanya için faizlerin düşük tutulduğunu hatırlayalım birliğin ilk yıllarında. Üçüncü olarak, bu karar krizin iyice alevlendiği günlerden bu yana ECB’nin kendi görev tanımı içindeki ender kararlardan biri aslında. Enflasyon çok düştü ve buna reaksiyon göstermeleri normal. Daha önce faizler bu kadar düşmemiş olsaydı 25 baz puan için kimsenin sesi çıkmazdı. Son olarak da 2010 yılından beri yazıyorum. Almanya ve diğer kuzey ülkelerinde yüksek enflasyon olmadan Güney’in sürdürülebilir şekilde borç yükünden kurtulması zor.

Şu ana kadar Almanya’da enflasyon varlık fiyatlarında kendini gösterdi. Bu da çok bariz bir sonuçtu ve bu yüzden senelerdir Alman gayrimenkul yatırımlarını küresel anlamda en iyi yatırımlardan biri ilan etmiştim. Artan fiyatlar bazı çevreleri rahatsız ediyor ülkede. Aksine ABD ve Birleşik Kiralıklarda gayrimenkul fiyatları artsın diye uğraşılıyor. Aslında Almanya’da da bu artış istenilen bir etki yaratıyor. Almanlar biraz daha Güneyli olmaya başladılar tüketerek. Ancak gidilecek daha çok yol var.

Biz EuroSon ‘un büyüme kırıntılarını sayarak durgunluktan çıktığını kutlarken borçlu ortamlarda asıl önemli olan nominal büyüme (reel büyüme + enflasyon)giderek düşüyor. Şu anda piyasaların mutlu şekilde aldığı düşük faizler bile Güney’i kurtarmaya yetmez.

Sonuçta bu derbi çok konuşulacak. Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin fazla söyleyeceği bir şey yok.  Faizler çok uzun bir sure bu şekilde düşük kalacak, hatta Perşembe günkü indirimden sonra eksi faiz de norm olabilir. Alışsınlar. Tek sorun banka birliği gibi konularda bu ülkeler ayaklarını sürüyebilir. Ta ki yeni bir stres dalgası herkesi hizaya sokana kadar.




No comments: