Sunday 7 August 2011

Bu hallere düşecek ülke miydi?


İşin kötüsü bu not düşürme ülkenin kimyasını iyice bozup ileride devlet harcamalarında daha fazla indirimleri gündeme getirecek. Bence orta ve uzun vade en büyük sorun bu. Yakında ‘’90 yıllarda Japonya ekonomisi’’ kitapları best seller olur.

Kısa vadeye gelince… Hafta sonu birçok uzman dinledim, araştırma okudum. Üç aşağı beş yukarı neler olması gerektiğini tahmin edilebiliniyor ama ne olacağını bilen yok.

Piyasalar çıkar diyenlerin genel fikri otoriteler bir şey yapar yönünde. Artik böyle bir yatırım stratejisi ortaya cıktı. Ben denize atlayayım nasıl olsa bir can simidi atan olur. İlginç bir yaklaşım. E ne de olsa yatırım uzmanlarına böyle derin analizleri için komisyon veriyoruz.   

Kötümserlerin görüsü ise zaten piyasaların morali bozuktu bir de bu çıktı üstüne diye özetlenebilir. Artık risk-off (riski azalt) daha da ön plana çıkar diye düşünüyorlar. Bu kesim en büyük risk faktörünü “double dip recession”, yani yeni bir durgunluk, olarak gösteriyor. Ben şahsen ikinci bir durgunluk riskinin abartıldığı kanaatindeyim.

Bana gelen sorulara benim cevabim kısa vadede ne olur bilemiyorum yönünde oldu bütün hafta sonu. Sert satışlar sonucunda alış imkanlarının ortaya çıktığı kesin. Bütün bu olanların ardından merkez bankalarının uzun bir süre daha çok gevşek para ve düşük faiz politikası uygulayacağını varsayarsak bence en iyi yatırım yüksek temettülü hisseler. Örneğin ABD’de kendinize 10 tane böyle kaliteli hisse sendi seçseniz, bu portföyün riski (volatility) hazine bonolarından düşük olur. Hele not indiriminden sonra. Daha agresif olmak isteyenler ise ikinci durgunluk riskine karşı büyümeye hassas şirketlere yatırım yapabilirler. Eğer haklıysam burada ciddi getiri potansiyeli var. Ancak biraz sabır gerekiyor.  

No comments: