Tuesday 9 August 2011

Tribünden borsaya


Piyasalarda kara günler yaşanıyor olsa da liglerin ertelenmesi en çok borsaya yaradı herhalde. Şike soruşturması can sıktı. Flaş transferler de bitince futbol muhabbeti bir anda sona erdi. Stat içinde ve dışında bütün sezon sadece maç konuştuğum arkadaşlarımla şu aralar borsa sohbetleri yapıyoruz. Keşke bu süreç boğa piyasasında gerçekleşiyor olsaydı. Bu günlerde herkesin canı yanıyor. Bu yüzden yeni yatırımcı grubunun borsada kalıcı olma şansı maalesef çok az. Yazık beyaz günleri göremeden lig başlayacak.

Bu arada bütün gözler, kulaklar bu akşam Bernanke’nin yapacağı konuşmada olacak. Yeni QE kaçınılmaz gibi görünüyor artık. Buna inanıldı ve Başkan piyasaları hayal kırıklığına uğratmak istemeyecektir.  Adı ne olursa olsun radikal adımlar bekleniyor Fed’den. S&P not indiriminden sonra en büyük risk ABD’de artık mali tarafta ekonomi destekleyici politikaların ortadan kalkması. Bütün yük Fed’in omuzlarına bindi. Maalesef para politikalarının da bir limiti vardır. Bence o limit çoktan aşıldı. Buradan sonra ulaşılamayan her hedef merkez bankalarının daha da kredibilite kaybetmesine yol açacak.

Umarım piyasa benle aynı fikirde değildir ve Fed/ECB/BoE’nin hala şapkadan tavşan çıkarabileceğine inanmaya devam ederler. “Help me Obi Wan Kanobi… you’re my only hope”.

No comments: