Wednesday 6 January 2010

COLA Turka

70'li yillarda iki petrol sokunun ardindan ve zamanin merkez bankasi baskanlarinin yanlis para politikalari sonucunda ABD'de enflasyon firladi. Ta ki Paul Volcker gelip masaya yumrugunu indirene kadar. Volcker, FED faizlerini %20'ye cikararak enflasyonu denize doktu...

Hikaye boyle bilinir, anlatilir, okullarda ogretilir. Ben de Volcker'in agzindan dinlemesem inanicam yukaridaki versiyonuna. Volcker enflasyonun firlamasinin asil nedenin COLA (cost of living adjustment) oldugunu anlatti bir konferansda. Enflasyon ciktikca zamanin guclu isci sendikalari hayat standardi ayarlamasi talep ediyorladi. Yani maas zamlari. Bu talepler aynen sendikalasmamis calisana da yansitildigindan ucret-fiyat artisi spirali cikti ortaya. Bu zinciri direkt faiz arttirimi kirmadi. %20 Fed faizi, ABD ekonomisini durgunluga itip issizligi %10 seviyelerine cikararak kirildi. Herkes sorumsuz para politikalarinin o yillardaki enflasyonu korukledgini soyler ama hic kimse bilmez ki enflasyonist 70'li yillarda para arzi dezenflasyonist 80'li yillara gore cok daha yavas buyuyordu. En buyuk sorumlu COLA idi.

Son gunlerde ulkemizde artan enflasyon ve yuksek emekli maasi zamlari aklima bu hikayeyi getirdi. Acaba bir COLA durumu olabilir mi?

Kriz suresince hem sunu savundum. Madem toplam talep bu kadar daraliyor, Merkez Bankasi neden enflasyonu dusurmek icin biraz daha caba sarfetmiyor.  Neden enflasyonda %0-%3 araligi hedeflenmiyor diye. Bu krizden en azindan bir azferle cikmis olacaktik. Bence buyuk bir firsat kacirildi. Tekrar artisa gecen enflasyon da bunu net bir sekile gosteriyor.

Ancak ciddi ve surdurulebilir bir politik yatirim yapilmiyorsa bu  issizlikle maas-fiyat artisi spirali biraz zor. Olmamali. Oyle bir egilim cikarsa tek hedefi enflasyonla savas olan merkez bankasinin mudahele etmesi gerekir. Para politikasi enflasyonla mucadelede tek arac gorunuyor. Lakin izlenen mali politikalar dolayli vergilerle yapildigi icin onlar da sorunun bir parcasi oluyor, cozumun degil.

Bu sartlarda enflasyon sahlanirsa gercekten COLA Turka olur.

3 comments:

Editor said...

Erda merhaba,

Yazilarin oldukca ilgi cekici, daha once adini dahi duymamistim ama bir kac paragraf dahi okuyunca kalitesi anlasiliyor.

Ben de Turkishtime'da kose yazarligi yapiyorum ve Ekonomi Turk isimli bir blogun yoneticiligini yapiyorum. Bugunlerde gunluk 1000 kisi civarinda da ziyaretcimiz var. Acaba diyorum burada yazdigin yazilari Ekonomi Turk blogunda da yayinlamaya sicak bakar misin? Boylece senin sitene de bayagi bir trafik akmis olur ve tanitimin yapilmis olur.

iyi calismalar
Inan Dogan

jojo said...

Merhaba

Söylediklerinize katılmamak mümkün değil. Gerçekten de çok düşük bir enflasyonla çıkabilirdik bu krizden.Ancak burada atlanmaması gereken çok önemli bir faktör daha var - İnsanı Faktörü -
Şu son dönem haricinde hayatının çoğunluğu enflasyonla geçen bir toplumdan bahsediyoruz.Hem fiyatlar artmadığı takdirde bile haklı olarak artmış şüpesine sahip gittikçe alım gücü düşen talepçiler,hem de haklı olarak hala güven bunalımı yaşayan arzcılar.Evet gerçekten bir boost dönemden geçildi dünya olarak 2000 lerin başından yaşadığımız krize kadar.Bizim de krizden çıkmış olmamız ve olabileceğinin en iyisini yapan bir tek parti iktidarı bizi bu günlere getirdi.Ancak krizden sonra oluşan-acak yeni ekonomik düzene sadece kamu-mali politika olarak değil, bizler insan olarak da ayak uyduramazsak, enflasyon olması için gereken sebeplerin çoğu olmamasına rağmen üzülerek tahmin ediyorum ki, öldürmeden mezara gömdüğümüz bu canavar önümüzdeki dönem bizi yine esir alacak. Dağınık oldu kusura bakmayın.
Teşekkürler

Unknown said...

Editor icin: Olabilir. bana comment olarak detaylarinizi birakirsaniz direkt kontak kurariz.

Jojo Icin: Enflasyonu biraz daha asagiya cekmek icin pek bir talep olmadigi goruluyor. Bu genelde eflasyonun yarattigi "sahte" zenginlikten ileri geliyor. Ote yandan kalici dusuk enflasyonnun faydalari goz ardi ediliyor. Benim diger ulkelerde gozledigim de bundan farkli degil. O yuzden son adimi atmak icin politik irade gerekiyor. Bir de ciddi bir durgunluk. Biz de ikincisi oldu.