Wednesday 12 August 2009

Piyasanin Ikilemi

Ilginc bir sekilde piyasa bugun Fed faiz arttirimi endisesine dustu. Gercekten bu fikre katilmak guc. Daha birkac hafta once Bernanke faizlerin uzun bir sure daha dusuk kalacagini net bir sekilde soyledi. O gunden bu gune cikan verilerin Fed'in politikasini degistirme sansi yok denecek kadar az. Zaten sorun da burda. Olumlu veriler fazlasiyla alindigindan bir endise sardi herkesi...

Eger son istihdam ve ISM rakamlarini oldugu gibi kabul edersek o zaman para politikalarinin yakinda sikilasacagi sonucuna varabiliriz. Bu sikilasma da merkez bankalarinin bilanco kucultmesinden (fazi arttirmadan once)baslar. Sonucta finansal varlik fiyatlarini bu seviyelerde destekleyen likidite yavas yavas ortadan kalkar.

Neticede yatirimcilar cok olumlu olur da merkez bankalari da bu duruma inanirsa piyasa kendi kuyusunu kazmis olacak. Ancak ne bu kadar olumlu olunacak bir durum var ortada ne de Fed veya baska bir merkez bankasinin para politikasini degistime potansiyeli. Ustelik Ingiltere merkez bankasi bilanco buyutneye devam ediyor. Rahat olalim.

2 comments:

alp hamzagil said...

Erda bey merhaba,
Merkez bankalarının bilanço küçültmeye başladığını biz küçük yatırımcılar nasıl anlarız acaba? Bunun sinyalleri nasıl verilir?

Unknown said...

Fed'in websitesinden takip edebilirisniz http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_fedsbalancesheet.htm ama bu cok kolay degil. Ben takip ediyorum. Onemli bir gelisme olunca yazarim.

Iyi calismalar