Thursday 28 May 2009

Dolar ve Piyasalar

Rallide artik anlamsiz haraketlerin yasandigi faza gecildi. Bunlarin en basinda da son haftalarda sterlinin dolara karsi ciddi tirmanisi geliyor. Ozellikle de S&P'nin Ada'nin kredi notu "negatife" cekmesinin ardindan sterlinin daha da hizli kuvvetlenmesi anlasilir gibi degil.

Bir kisim sterlinin bu guclenmesini asiri deger kaybi ardinda normallesmeye bagliyor ama zamanlama acisindan gercekten ilgi cekici. Ingiltere'de yasayan biri olarak sunu net bir sekilde soyliyebilirim. Bu ulkenin zayif bir sterline cok ihtiyaci var. Finans sektoru ekonominin can damariydi ve simdi ulke kendini tekrar kesfetmek zorunda kalacak. Bu durumda imalat sektorunun tekrar yeserebilmesi icin zayif kur sart. O yuzden son haftalarda yasanan guclenme mantiksiz oldugu kadar ulkenin ihtiyaci olmadigi bir gelisme.

Su an piyasa haraketleri analizlerin onun gecmis durumda. Piyasaya bakip fikir uretiliyor yine. Bunu kriz oncesi cok yasamistik. Demek ki ders alinmamis. Dolar icin de ayni sey gecerli. Dolar zayiflamaya basladigi andan itibaren felaket habercileri peydahlandi yine. ABD'nin ekonomik durumunun dolari zayiflattigi konusuluyor. Hatta dolarin rezerv para pozisyonunun da tehlikeye girdigi fikirleri tekrar cikti ortaya.

Uzun vadede boyle bir risk var ama dolara alternatif cikmadi daha. Euro olmadigini bu krizde gorduk. Riskden kacan nereye sigindi? Kriz ABD'de cikmasina ragmen neden herkes dolara hucum etti? ABD'ye gore goreceli ekonomik performansi Japonya'nin mi yoksa AB'nin mi daha iyi olacak? Tek bildigimiz gelisen ulkeler daha hizli buyuyecek.Bu ulkelerin para birimleri guclu olabilir. Ama ornegin ulkemiz rezervlerinin gelecek seneden itibaren Renminbi 'ye yatirildigini dusunebiliyor musunuz? Cin sermaye haraketlerini bile serbest birakmadi daha. Nitekim her ne kadar dolarin konumu ile ilgili epey yaygara koparsalarda Cin hala en buyuk dolar alicisi.

Her nasil riskden kacilirken dolar alindiysa son birkac aydaki durum da bunun tersi. Risk alma egilimi arttikca dolar deger kaybetti. Mart ayinda piyasalar alinmali dedigim zaman en onemli nedenlerden birinin dolarin Euroya karsi zayiflamasi oldugunu soylemistim. Kuvvetli dolar bu surecte deflasyonist baskilari arttirdigindan piyasalar icin olumsuz.

Dunku yazimda bu seviylerde hisse senetlerinde olup endiseli yatirimcilarin kendilerini hadge edebileceklerini soylemistim. Dolar satin almakta bu sekilde basit bir hedge olabilir. Sonucta risk istahi azalirsa dolara donus tekrar eder.

1 comment:

muratyenmez said...

ABD de hala sanal ekonomiye devam isteğinin mevcut olduğunu düşünüyorum. yeşil filizler insanların psikolojik olarak kötü ekonomik verilerden bıktığı için iyi gelen verileri fiyatlamasından kaynaklandığını düşünüyorum.Ekonominin psikolojik yönü bu noktada öne çıkıyor. Bana göre iyileşmenin kırıntılarıyla fırtına kopartılıyor.
ABD hazine bakanı çine ziyarete gideceğini okudum. Herhalde 10-30 yıllık abd bonolarını çine satmak için gittiğini düşünüyorum. Buna karşılık çinin de istekleri olacağını tahmin ediyoum.
yoksa ABD hazine bono faizleri hızla artacaktır. bu da ikinci dalgaya ve abd dolarından kaçışı hızlandıracaktır.
ABD çine birçok ödün veremek zorunda kalabilir.Bunlardan birirde yeni rezerv paraya geçiş olabilir.
Çin belki elindeki morgage tahvillerini daha yüksek faizli tahville değiştirmek isteyebilir.
Bana göre emtia fiyatlarının artması üretimin artmadığı ortamda ihracatçı ülkelerin dolar fazlalarını emtiaya yatırmalarıdan kaynaklanmaktadır.
Bana göre yeni dünya ekonomik düzeninin temelleri yavaş yavaş atılmaktadır