Wednesday 1 April 2009

Mart ayi piyasa rakamlarina baktigimizda bence en dikkat cekici nokta kredi ve hisse senedi piyasalari arasindaki farkli performans. Hisse senedi piyasalari uzun zamandir hasret kaldigimiz bir performans sergiledi Mart ayinda. Bunlarin basinda da Emerging Markets (Gelismekte Olan Ulkeler) vardi. Dolar bazinda yaklasik %15 cikisla 2009 senesindeki butun cokusu telafi etmis oldu. Kredi piyasalarinda ise genel bir spread genislemesi yasandi.
Aradaki fark neden derseniz benim tahminim hisse senetleri Ocak ve Subay aylarinda ciddi dususler yasamisdi ve Mart ayinda bunu telafi etti. Kredi piyasalarinda ise sene basindan beri olumlu bir gidisat vardi. Mart rakamlari elimizde yok ama ilk iki ayda rekor sirket bono ihraci oldu. Her ne kadar bu ihracta spread'ler biraz yuksek olmus olsa da piyasada islem gormeye baslar baslamaz daralmalar goze carpti. Buna ragmen genel anlamda kredi piyasalarinda durumun duzeldigini ilan edecek trendler su an icin gormemiyorum. Bazi spesifik urunlerde haraketlenme var. Bir de sedece merkez bankalarinin hedefledigi kredilerde iyilesme goze carpiyor.
Sonucta ben hala kredi piyasalarinda ciddi bir duzelme olmadan hisse senetlerinin kalici bir cikis yakaliyamiyacagini dusunuyorum. O vakte kadar da hizli kosan ama cabuk yorulan ayilardan kurtulus yok. Piyasa zamanlamasi iyi olan yatirimcilar bu inis cikislarda iyi karlar elde edebilir. Ancak cikislarin ayi piyasasi rallileri oldugu unutulmamali ve her zaman goz ucuyla dolar izlenmeli. Kuvvetli dolar = kotu piyasalar.

No comments: