Friday 27 March 2009

Demokratlar ABD'de yonetimi ele aldigindan beri Paul Krugman'in New York Times yazilarini okumak cok daha keyifli oldu. Son senelerdeki yazilari tamamen Bush alehtari oldugundan biraz sikici olmaya baslamisti. Simdi gercek kimligine kavustu diye dusunuyorum.

Ozellikle son Geithner planina karsi ciddi tavir aldi Krugman. Bugunku yazisinda Obama yonetiminin piyasa herseyin en iyisini bilir diye dusunulen eski gunlere donmek istedigini dile getiriyor. Geithner'in bu akimin liderlerinden Greenspan'in yaninda calsitigi dusunulurse bu aslinda kolay bir cikarim oluyor. Aslinda dun Geithner'in bankacilik sektoru icin "ufak tefek degisikler kurtarmaz, yeni kurallar lazim" aciklamasi en azindan risk acisindan bazi seylerin degisecegini gosteriyor bence.

Benim gorusum finans sektorunun "utility" modele donecegi. Siki kontol edilecek, cok risk alinmaycak ve Geithner'inde soyledigi gibi "sermaya, sermaye, sermaye" en onemli konu olacak, ozellikle de sistemik risk yaratacak finans kurumlari icin. Hangi kurumun sistemik risk yaraticagina nasil karar verilecegini hep birlikte gorecegiz.

No comments: