Monday 12 December 2011

Neyi Kurtarmaya Çalışıyorlar?


Bugün medyada çıkan ve dünkü yazıma gelen yorumlar ışığında bir konuyu tekrar aydınlatma gereği duydum. 

Euro kurtarma değil EuroSon kurtarma operasyonunu izliyoruz. Bu süreç içinde Euro’nun dengeli bir şekilde değer kaybetmesi iki nedenden dolay çok olumlu:

1.      Hızlı düşüş bir taraftan Euro varlıklarından kaçışı gösterirken öte yandan kendi içinde bu kaçışı hızlandıran bir durum ortaya çıkartır. Her ne kadar Cuma günü yapılan açıklamalar yatırımcılara Euro varlıkları tutmak için herhangi bir neden sunmasa da en azından topyekûn kaçış yok şu an için. Bunda ECB bazuka beklentisi de önemli tabi.

2.      Kurlar çözümün bir parçasıdır. Zayıf Euro rekabetçi olmayan ülkelerin topluluk içinde gerçekleşemeyen rekabeti düzletme sürecini en azından topluluk dışındaki ülkelerle yapma şansı tanıyor. Bu çok önemli.  Deflasyon sürecini bir nebze olsun azaltır. Almanya gibi hali hazırda rekabetçi ülkeleri ise çok daha güçlü yapar. Bu yüzden Armageddon bir şekilde önlenirse Alman hisseleri tekrar ön plana çıkar. 

4 comments:

tunck. said...

Bilmiyorum farkındamıyız ama Lehman benzeri bir krize AB nedeniyle girdik.Altın %20, euro ve petrol %11 dolara karşı düştü.Dolar endeksi 80'i aştı, ABD'nin hem borcu, hem cari açık ve bütçe açığı devasa boyutlardayken bu mümkün mü?Krizler anlaşılan artık deprem gibi kısa ve sert zararını veriyor ama kimse evine giremiyor.Ölen ölüyor, kalan sağlar ise sürünme durumunda! tunckar

Unknown said...

Tek tarafli bir bakis ABD ekonomisine. Genelde cari acigin karsiti olan sermaye haraketleri goz ardi edilir. Su an dolarlar evine donuyor. Cari islemler acigini bu seviyede finanse etmenin uzerinde dolara yukari baski yapiyor ki ABA'ye donen daha cok miktarda yabanci para daha az dolar etsin. Blogumu sikca takip eden biri olarak bunu zaten bildiginizi tahmin ediyorum.

Daha once de yazdim euroson isleri global anlamda icinden cikilmaz durumu getirebilir ancak bu verdiginiz rakamlar bana herhangi bir rahatsizlik vermiyor. Hatirladigim kadariyla siz altin sevdiginiz icin size duzeltme cok buyuk gelmis olabilir.

tunck. said...

Problem bence açıkca Bank of America'nın gerçekten zor durumda olması, dahası iflas ihtimali.BoA hissesi 5$'ın altına düşmesi nedeniyle zaten fonlar tarafından elden çıkarılıyor.ABD dolarının yükselmesi bunun yaratacağı ve yarattığı likidite talebi yüzünden.Birkaç aya ya BoA'a el konur, ya da JPMorgan, Goldman Sachs'a satılır.
O nedenle krizdeyiz diyorum.Aslında bu lehman krizini mumla aratırki cari açık, bürtçe açoğının esamesi olmaz.

tunc k. said...

Erda bey, Abd bence AB kadar belki ondan sorunlu.Altin 2011 de $ bazinda%16, TL bazinda %42 verirken diger yatirim araclari yanina bile yanasamiyor.Altin bagliligim geleneksel olarak altina para yatiran bir ulke olmamizdan geliyor ama kagit paralarida bu gidisle sifirlanacagida ortada.Bu durumda serveti korumanin en iyi yolu altin almak degil mi?