Tuesday 2 August 2011

Arkadaşlar arasında 140 milyar doların lafı mı olur?


Geçen Cuma açıklanan revize edilmiş ABD birinci çeyrek büyüme rakamları ekonominin daha önce tahmin ettiğimizden yaklaşık 140 milyar dolar daha küçük olduğunu gösterdi. Genelde çok kişi bilmez ya da dikkat etmez ama açıklanan büyüme rakamlarının yanında “ilk tahmin” yazar. İşte o ilk tahmin ABD ekonomisinin ilk çeyrekte %1,8 büyüdüğünü söylüyordu. Cuma günkü revize rakama ise %0,4’dü.

Aradaki farkın $140 milyar gibi orta ölçekli gelişen ekonomi büyüklüğünde olduğunu bir kenara bırakalım %0,4 büyüme rakamı ABD ekonomisinin reel anlamda kriz öncesi büyüklüğü yakalamadığını gösteriyor. Amerikan ekonomisinde yıllık %2’lik büyüme yerinde saymadır çünkü ekonomi yaklaşık bu kadar verimlilik artışı yakalar her sene.  İşte size neden istihdam yaratılmadığının nedeni…

Son önemli nokta ise ikinci çeyrek büyüme rakamının da %2 altında olduğunu göz önüne alırsak istatistiki %50 olasılıkla ABD ekonomisi bir sene içinde tekrar durgunluğa düşecek. Unutmadan, bu rakamlara dün gece üzerinde anlaşılan harcamalardaki kesintileri de ekleyelim bakalım ne çıkacak ortaya.  

No comments: