Wednesday 25 May 2011

Renkli Grafikler ve Tatlı Yalanlar


 
Bu sabah ekranlar dolar endeksi ve piyasa hareketlerini gösteren grafiklerle dolu. Yanında da korelasyon rakamları. Hepsi %90’larda. Demek biz bunca sene boşuna araştırma okuyup temel analizler yapmışız. Neticede dolar düşünce alalım, çıkınca satalım bitsin bu iş. Yazık olmuş bunca senemize.

Bu korelasyon rakamlarının ekranlara koyan analistler sağ olsun bize hoş renkli resimler gösteriyorlar. Güzel resimler… Başka bir anlam ifade etmiyorlar… Bunları gösterenler ya istatistik okumamışlar ya da correlation/causation ayrımını hiç duymamışlar diye düşünüyorum. Mutlak değerler olan endeksler ve benzeri diziler genelde olduğundan daha fazla beraber hareket eder gibi görünür ekranlarda. Mutlak değerlerle yapılan analizler de bunları kanıtlar. Ancak iki piyasa endeksinin aralarındaki iliksiye bakılacaksa ilk olarak günlük/haftalık/aylık değişime bakılır. Sonra bu rakamlar üzerinden analizler yapılır.

Correlation/causation ayrımı da kısaca ilişki ve neden/sebep olayıdır. Şimdi düşünün bakalım bugünlerde dolardaki yükseliş mi piyasaları düşürüyor yoksa piyasaları satanlar mı rezerv paraya dönüyor?

Piyasalarda varılan noktalarda risk/getiri dengesi olumlu değildi. Bu yüzden bir geri çekilme yaşanıyor. Piyasadan çıkan fonlar da rezerve paraya dönüyor. Mantıklı bir yatırımcı kendini trend izleme sürecinden çıkartıp rasyonel analizler yaparsa zaten Euro da kalmak için herhangi bir sebep olmadığını görecektir.

Son olarak Fed hala para basarken nasıl oluyor da dolar ralli ediyor? Cevap: ne geçmişte ne de şu an para basma var. Son günlerde para politikasında bir değişiklik olmadı. Geçmişte de yazdığım gibi para politikası Fed ile bankalar arasında rezervler üzerinden gerçekleştiği için net parasal etkisi yoktu. Bana inanmayanlar M-prime rakamlarına baksın. Gerçek para arzı diye kabul edilen bu veri para politikasından bağımsız hareket ediyor ve yıllandırılmış çeyrekler arası büyüme tepe noktasından hızla aşağı geliyor son birkaç aydır.  Daha aşağıya yolumuz var…

1 comment:

tekeli71 said...

"Euro da kalmak için herhangi bir sebep olmadığını görecektir"
Euro riskli ise,

sizce,Dolar eski gücüne ne zaman ulaşır?