Thursday 20 May 2010

Fıkra Gibi

Aşağıda son günlerde sıkça yaptığım kısa bir diyalog.

Erda: Ben çok olumsuz değilim.

Kriz tellalları: Ama nasıl olur. “Yunanistan buzdağının sadece görünen kısmı”. Borç krizi kapıda ve her yere yayılacak.

Erda: Peki o zaman neden en borçluların başında ve krizin mimari ABD’de 10 yıllık bono faizi %3,2 seviyesine düştü? Borç krizine yuvarlanıyor olsak faizlerin artmasını beklemek doğru olmaz mı?

Kriz tellalları: Riskden kaçış… Güvenli limanlara…

3 comments:

tekeli71 said...

Kriz tellalları,kime hizmet ediyor acaba?
sizin gibi düzgün,bilgili yazarlar,internet ortamında malesef çok az.

saygılarımla,

Anonymous said...

Sayın Gerçek,

Likidite bağımlısı piyasalar, bunun nasıl fonlanacağı meselesine hiç bakmıyor. Parite hareketleriyle servet el değiştiriyor, güçler yeniden tanımlanıyor.

Borçlular bu borçları için yeterli tasarruf fazlasını dünyada bulamazlarsa 3-5 yıllık bir durgunluk, japonya benzeri bir dünya kaçınılmaz olmaz mı.

Temel denklemde aktif değerleriyle gelir ve tasarruf artışı arasındaki denge bozulunca galiba uzun süreçte durgunluk kaçınılmaz oluyor.

Borçlu ülke paraları mutlaka bir dalga yiyor ama, bu dolar bile olsa.

tunck. said...

ABD kongresi ABD borsalarında gün içi en büyük düşüşün nasıl olduğunu anlamaya çalışıyor, biliyorsunuz SEC bu işte herhangi bir yanlışlık (fat finger) bulunmadı diye rapor verdi.Dow'un tarihindeki en büyük gün içi düşüşü yatırımcıları korkutmaya devam ederken kongre denetimleri arttırmaya çalışıyor. Yatırımcılar ne oldu da böylesine bir düşüş gerçekleşti sorusuna cevap bulmadan ürkek kuş gibi davranmaya devam edecekler. Bu bence sistemde ciddi çatlaklar olduğunun hem göstergesi hem de bu kadar karmaşık yatırım araçlarının kontrolünün imkansız olduğununda işareti. O yüzden ekonomi düzeliyor derken bunların yüzeysel olduğunu atlamamak lazım.