Tuesday 4 May 2010

Altın için yeni hikaye

Doların (DXY) güçlenmesine rağmen nasıl oluyordu altın fiyatları hala yüksek devam edebiliyor sorusuna şöyle bir cevap ortaya cıktı:

Altın yeni ikinci rezerv para. Yani Euro’nun yerini alıyor.

Bu geçerli mi peki? Çok kişi inanırsa bir sure geçerli olabilir. Ancak uzun zaman önce değil daha geçen sene “herkes dolardan kaçıyor”, “doların rezerv para olma dönemi sona erdi” deniyordu. Bu görüş doları belli bir sure baskı altında tutmuş olabilir. Biraz yuvarlak yazıyorum çünkü kur piyasa hareketleri kısa vadede temel ekonomik göstergelerle örtüşmeyebiliyor. Aşağıda gecen hafta FT’de çıkan bir grafikte bunun nedeni açıkça görülüyor. Toplam kur işlemleri global ihracat ve nominal GSMH’nin çok üzerinde.



Neticede kısa bir süre altın alternatif bir rezerv para konsepti tutabilir. Bu da altın hareketlerini açıklayan uzun listeye bir yenisini eklemiş olur. Ancak güçlü dolar emtia ve değerli madenler için genelde iyi haber değildir.

3 comments:

tunck. said...

Kağıt para sisteminin güvencesi nedir? O parayı çıkaran devletlerin vergileme gücü ile askeri güçleri. Kağıt para sisteminde doların degeri euro ile ölçülebilir, euronun degeri de dolar ile. Kağıt para sisteminde problem çıkarsa o zaman elimizde kalan tek ölçü nedir: Altın , çünkü altın parasal bir varlık olarak kağıt paralardan daha önce ortaya çıkmış ve değişim aracı olarak yüzlerce yıl kullanılmış. Euro'nun Yunanistan nedeniyle problem yaşaması ve sırada Portekiz, ispanya hatta İtalya'da da benzer problemlerin olabileceği ve euro ile ilgili temel sorunların ortaya çıkıp çözülememesi altının rakiplerinden birinin ring'ten çekilmesi demektir. Dolar ise içsel gücünden degil euro düştüğünden yükseliyor. Bu ise altın için "alım tarafında" olmamızın nedeni. Altın euro zayıfladıkca yükselmesini sürdürecektir. Euro düşerken dolar göreli olarak değer kazanacağından, değerlenen dolar "genellikle" zayıflayan altın manasına geldiğinden, altın fiyatlarının nereye gideceği hakkında açık bir şey söylemek bu aralar zor. Zor ama dolar kağıt para sisteminin başarısız olacağına fakat bu süreyi bizim değil doların kendisinin bileceğine inanıyoruz. Sonuç olarak ; altın fiyatı kesinlikle yükselecek ama ne zaman, ne kadar fikir söylemek çok zor !
Ama uzun vadede altının yeni para sisteminde başat oyunculardan olacağı kesin.

Unknown said...

Ben sizin kadar kesin konusmayi sevmem. sonucta rik yonetimi dersi veriyorum ve zaman icersinde soylediginiz kesinlikler genelde yerini husrana birkdi.

Bana altina donus tekerlegi geri cevirmek gibi geliyor. Ordaydik, olmadi, fiat paraya gectik.

SEİL said...

Sevgili Erda Gerçek

Hatırladınızmı Nisan vade ne kadar farklı bir psikolojideydi Haziran vade nasıl psikolojiye yöneldi.

Nisan ayında Haziran ayının shortlarını yapmak o kadar zevkli ve heyecan verici benim için şimdi Yunanistanı izliyorum kan akan yerde büyük getiriler elde edilir tezi bir daha haklı çıkacak sanırım