Wednesday 25 November 2009

Obama Cin'den Eli Bos Dondu!

Gercekten basinda cikan bu soylemlere inaniyor musunuz?

Cin'lilerin ornegin Yuan konusunda "tamam Obama'cim, sen iste biz hemen %30 guclendirelim dolara karsi paramizi" diyecegini umut eden var miydi aranizda?

Akil alir gibi degil. Boyle onemli konular --- ki Yuan'in dolar peg'i bunlardan sadece birisi --- bir gorusmede hallolacaksa neden daha once bir baskan bunu istemedi? W bile basarabilirdi bunu...

Hong Kong'da yasadigim yillardan Cinlileri biraz tanirim. Oyle ulu orta karar vermezler. Iceride bir konsensus yaratilir, ondan sonra karar cikar meydana. Kurlar hakkinda boyle bir konsensus var ki peg devam ediyor. Cunku bu ekonomik anlamda cok buyuk bir karar. Kurlar ekonomideki en onemli degerlerden biri ve ekonominin profilini cok derinden etkileyen bir konu.

Bence Obama, Yuan'in dolara bagliliginin uzun vadede Cin ekonomisine verebilecegi zararlar uzerinde durmustur. "Biz bu para ve mali politikalarla ancak ekonomimiz kurtariyoruz. Bunlarin Cin ekonomisi uzerindeki etkileri su an gundememizde yok. Zaten sizin seneler icersinde bu kadar rezerv biriktirmis olmaniz anlamsiz. Onun icin ulu orta bize ekonomi dersi vermeyi birakin da cozumun bir parcasi olmaya bakin. Iyi tamam, yerel ekonominizi desteklediniz ama bunu global ekonomi icin yaptiniz anlamina gelmez. Basta krizi yanlis okudunuz. Siki para politikasi ve gayri menkul piyasasini sogutma politikalariyla girdiniz bu cokuse. Issizlik en buyuk probleminiz. O yuzden ic talebi pomplama geregi duydunuz. " demis olmali.

Burda gercekten bir risk var. Olmasi gerektiginden cok zayif Yuan kuru, suphesiz ekonomide buyuk kapital dagilimi sorunlari yaratiyor. Oyleki Cin ekonomi konusunda birkac uzman ekonomist dostum artik Cin'in geri donus noktasini gectiginden ve dolar peg'in krizi Cin kiyilarina surukliyeceginden emin.

Sonucta Obama'nin Cin'de basarili olup olmadigini zaman gosterecek. Baskanin ic politikadiki basarisiz grafigini direkt dis politikaya yansitmak icin erken diye dusunuyorum.

2 comments:

Anonymous said...

Mesele Obama'yı aşmış olamaz mı. Nasıl dönecekler, % 20 değerlenme içerisini nasıl etkiler. Şimdilik mevcut model ile doları kontrol etme gücünü ele geçirdiler gibi, bu yöntemle tüm dünyadan iş ve istihdam çalıyorlar.

Benim anlamadığım bu kadar yükümlülük yaratılmışken ve bu yükümlülük karşılığında yeterli dolar yokken parite nasıl doların aleyhine olabiliyor. Faiz farkları gülünç ondan olmaz bence. Burada kontrollü bir yönlendirme var sanki parite dolar aleyhine döndükçe bundan en fazla nemalanan sanki yine çin, belki rezerv değer kaybı oluyor ama mal satıyor, istihdam ve üretim gücü çalıyor dünyadan.

Dünya tüketimine devam etsin ama bu adamlar dolar biriktirsin. Ama doların değerini düşük tutarak bunu yapsınlar ne çelişki. Enfazla doları olan dolar değer kaybından nemalansın, bunu herhalde Asya krizinde öğrendiler.

ABD para politikası bu noktadan sonra Çin'in kontrolündedir bence. Para basması bile Çin'in fazla mal satması anlamına geliyor. Dünyada uyduruk paralar tüketim yapmak için değer kazanırken nedense yuan=dolar değer kaybediyor. Gerçek kaybeden ise üretim ve iş gücünü kaybedenler, bir kaç sene içinde zaten anlaşılır.

Çin sistemin en hassas noktasını tutmuş artık bırakmaz, kurtuluş için Ege Cansen'in önerdiği pasifik ortak para sistemine gerek var aksi durumda tüm dünya çalkalanmadan kurtulamaz.

Unknown said...

Comment icin tesekkurler.

Yazdiklariniz soyliyecek cok sey var.

1. Cin'in dolar peg ekonomik bir secim. Her ekonomik politikanin yaralari ve zararlari vardir. Cin su anda sizin soylediginiz yararlari kuskusuz yasamakta ama bu boyle devam etmez. Dusuk kur basta sermaye dagilimi bozuklugu olmak uzere ekonomi uzerinde bircok olumsu etki yaratir. Ayric Cin halini da ekonomik buyumenin meyvalarinda yoksun kilar.

2. Dunyanin tuketime devam edemedigi ortada. Daha once de yazdigim gibi illaki bir duzelme olacak dengesizliklerde. Su an ABD'deki duzletmenin acisi Japonya'da cikiyor. Yakinda Cin'den.

2. Asya'da yasamis biri olarak sunu net bir sekilde soyliyebilirim. Asya ekonomik donguleri Avrupa'ya gore cok daha farkli. Otak para birimi cok daha kisa vadede bircok Yunanistan sorunu yaratir. Ege Cansen hocam kusura bakmasin ama bu daha once dusnulup akilci nedenlerle terk edilmis kotu bir fikir.

3. Rezervi olan o parayi yonetmez. Yazimda da net yazdim. $ ABD'nin degil Cin'in sorunu. Hem yazdiginiz tersine FEd Cin'in para politikasini belirliyor. Bunun cok bariz olmamasi sermaye haraketlerinin serbest olmamasi Cin'de. Sanki PBoC para politikasini yonetiyor gibi gorunuyor.