Tuesday, 16 April 2013

Altında ne var?



Dün akşam statta yerimi alır almaz yanımdaki arkadaşımın ilk sorduğu soru maç skoru tahminim değil altın fiyat beklentimdi.
 
Altın fiyatları hakkında yorum yapma konusunda hep dikkatli olmuşumdur çünkü bu konuda bilgim olmasına rağmen bilgeliğim yok diye düşünürüm. Bilgim şöyle var. Her emtia fiyatı arz ve talep eğrilerinin birbirlerine mutlu bir şekilde kavuştukları noktada belirlenir. Fiyat değişiyorsa ya arz ya da talep tarafında bir değişiklik oluyordur. Bu iki değişkeni tahmin ederseniz zaten de facto fiyatı buldunuz demektir. 

Bilgelik kısmı ise aslında sözde bilgelik olayıdır. Fiyat hareket eder ve maç sonrası spor yorumcularının da yaptığı gibi tabelaya göre bir hikaye uydurulur. Altın bir gün enflasyona karşı korunma olduğu için çıkar, ertesi gün deflasyona. Bir bakarsınız kağıt paranın sonu geldi diye satın alındığı söylenir, bir kaç gün sonra aynı ortamda merkez bankaları para basarak başarılı oldular diye satılır. 

Bu kadar sert yazmamın nedeni hesaplanabilir değeri olmayan (eşsiz bir sanat eseri gibi) varlıkların fiyatını neyin belirlediğine Rufailer karışır.  Abartılı mı oldu? O zaman olaya daha teknik bakalım. 

Özellikle değerini hesaplayamadığımız varlıkları nasıl fiyatlayacağımızı bilemeyiz (pricing model uncertainity). Böyle bir ortamda sürü zihniyeti ortaya çıkar (correlated errors). Falanca şu fiyattan altın aldı, çok kazandı diye duyarsınız traş olurken örneğin. Hikayeyi bir de TV’de izlersiniz. Kafanıza yatar, gider altına dayalı bir varlık ya da kuyumcudan kendisini alırsınız. Ta ki bir gün tersine ikna olana kadar. O zaman da bütün olay geri viteste tekrarlanır. Topyekun satışa geçilir.  

Peki, bu işten kar edilebilir mi? Evet. Sürüye uyduğunuzda sürü de olduğunuzu fark eder ve tepe noktasını kaçırma riskini göze alırsanız karlı yatırım olabilir. Ancak genelde yatırımlarımızla aşk hikayesi yaşadığımızdan pek kolay vazgeçemeyiz…  
Bugün internette şöyle bir dolaşın altın fiyatlarının neden düştüğü konusunda onlarca hipotez bulursunuz. Eminim birçoğunda doğruluk payı vardır ama işinize yaramaz. Okuduktan sonra altınınız varsa tutsam mı satsam mı bilemezsiniz. Yoksa alsam mı daha düşer mi diye beklesem mi çıkaramazsınız. Nedeni? Bu sarı metalin değeri nedir ki? 

No comments: