Dun Financial Times da cikan Black Swan yazari Nicholas Taleb'in "Ten principles for a Black Swan-proof world" gercekten okumaya deger. Ben tercume etmeye calisitim fakat bu yaziyi Ingilizce bilen okurlar Taleb'in kaleminden okumali diye dusunuyorum. Benzetmeleri inanilmaz yerinde ve nuktedan. Bence her biri tez konusu olabilecek nitelikde.
Ozellikle Fooled By Randomness ve Black Swan kitaplarini okuyanlarin okumasi gereken bir makale.
Thursday, 9 April 2009
Monday, 6 April 2009
Piyasalar Nereye?
G20 beklentileriyle piyasalara temkinli alim verdigim gunden bu yana ciddi bir cikis yasandi. Su an bana en cok gelen soru bu rallinin ne kadar daha devam edecegi.
Benim fikrim biraz daha sabirli olunması ama stop-loss seviyelerinin de su anki fiyatlara yakin yerlere cizilmesi gerektigi. Dugun dernek devam ederken piyasalar olumlu tirmanisini surdurebilir. Ben cikisin tetiklenmesini G20 beklentileri ve dolardaki dususe baglamıstım ama bu rallinin aslinda temel sebebi 2008'in dorduncu ceyregindeki endise verici ekonomik gidisin o denli kotu devam etmeyecek olacaginin piyasalara yansıması.
Ben G20 zirvesinden herkes kadar zevk almadim ve olumlu tek surprizin IMF'ye verilecek olan fonlarin buyuklugu oldugunu dusunuyorum. Benim senaryomda toplantilardan elle tutulur tek sonucun IMF fonlamasında olacagiydi zaten. Onun dısında "donum noktasi" olacak bir gelisme goremedim. Iki onemli fikir size:
- Ekonomiye ve bankalara devlet mudahelesinin daha fazla olmasina hisse sendi piyasaları nasil olumlu tepki gosterir anlamak mumkun degil. Bu karlarin ve buyumenin azalacagi anlamina gelir.
- Banka sisteminin daha siki denetlenmesi, hedge fonlarin daha yakin gozlenmesi piyasalarin 2007 oncesi alisa geldigi likiditeyi kurutur.
Hisse senet fiyatlari kisa vadede likidite ve uzun vadede karlar tarafindan yonelndirilir. Fiyatlari ıtecek likidite sinirli. Buyume ve karlar az. Bunu neden kutluyalim. Yani orta ve uzun vade cok ic acici degil durum.
Ben mi kacirdim bilmem ama G20 zirvesinde bir mea culpa (suc bende) duymadim. Bu endise verici cunku olaylarin neden ve kim tarafindan buraya getirildigi tam ortaya konulmadigindan cozum acsından da net politikalar uretilemiyor diye dusunuyorum. Sanki hala sorunu yaratanlar cozumun bir parcasi...
Sonucta herkes evine gittikiten sonra ayni feci ekonomik tabloyla bas basa kalinacak. Global ekonomik duzelme 2010 yilina kaldi. O da trend alti olacak. Yani kapasite fazlası ve deflasyonist baskılar devam edecek. Sirket karlarinda hala dip gorunmedi. Onun icin bu rallinin tadini cikartirken yukarida yazdiklarimi goz ardi etmeyelim.
Subscribe to:
Posts (Atom)