Thursday, 24 December 2009

2009 Son Strateji

Iyisiyle kotusuyle 2000'li yillarin ilk onunu geride biraktik. Artik onumuzdeki senelere bakicaz. Senenin son yazisi gelecek yilin stratejisi. Sizin de benim gibi okuyacak cok 2010 strateji raporunuz olabilir diye bu yaziyi Socratic diyalog seklinde yazmaya karar verdim. Fazla detaya girmedim. Blogumu izleyenlere zaten asagida yazdiklarim pek surpriz olmayacak diye dusunuyorum.

2010 icin en onemli strateji mesajiniz nedir?

Dolar alin. Bu konuda defalarca yazdim. Temel analize girmeden tek bir gozlemden bahsedicem. Dolar oldu, bitti, artik rezerv para olamaz derken bile veriler global dolar rezervlerinin dusmedigini gosteriyor. 2101 da en onemli yatirim karari bu olacak. Ve 2009'daki oyunu tersine cevirecek. Bu dusunceme inanamayanlar da bu yazidan yaralanabilir. Yazinin bundan sonrasinda soylediklerimin aksini yapabilirler.

Yani dolar carry trade bitti mi?

Dolarla yapilacak tek carry ucuza dolar borclanip yine ABD'de bono (yield curve carry) ve ABD hisse senedi almaktir. Yani herhangi birsekilde dolar shortlamak yanlis.

Bono dediniz. Ya enflasyon? Enflasyon riski goze alindiginda faizler cok dusuk degil mi?

Piyasa nedense enflasyon satin aliyor, cikacagina inanmak istiyor. Bu sekilde altin ve emtia tutmak mantikli geliyor. Ama piyasa yanlis fiyatlanmis durumda. Dolarin cikisiyla bu blofu gormus olucaz. Enflasyon riski yok (%2-%3 araligina cikmak zaman alacak) ve de kisa vadede cikis (exit) stratejisi olmiyacagini goz onune alirsak bence bono faizleri cekici. Deflasyonist baskilar devam ediyor. Deflasyon ille de mal ve servis fiyatlarinin dusmesi anlamina gelmez. Kredi deflasyonu devam ediyor.  

Hisse senetleri? Yine gelisen ulkeler mi zirvede olacak?

Hemen tercihlerimizi siraliyalim:
  1. ABD: En buyuk kar surprizi burdan gelecek. 
  2. Avrupa: Biraz beklemek lazim. AMB oyunu degistiriyor. Dogu Avrupa ve Baltik'da sorunlar tekrar dogabilir. Euro baski altinda. Hisse alirken euro hedge edilebilir.
  3. Gelisen ulkeler: Kim ne derse desin bence bu varlik grubuna girecek paranin buyuk bolumu girdi. Ben 20 senelik portfoy yonetimim de yayinlanan "kim nereye ne kadar yatirmis" lig tablolarina hic inanmamisimdir. Son bir senedir gelisen ulkelere yatirim yapmamislar zaten artik para yonetmiyordur. Guclu dolar her zaman gelisen/gelismis ulke hisse senedi goreceli performansi acisindan olumsuz olmustur.
Ya altin?

Eger bilmedigimiz bir risk vuku bulmazsa bence bir sure icin tepe noktasini gorduk. Altin icin hikaye kalmadi artik. Bence en buyuk olumsuz hikaye merkez bankasi alimlari. Maalesef merkez bankalari cok kotu yatirimcilar olmustur tarih icersinde. 80-90'li yillara bakin. Ne zaman merkez bankalari alima gecse altin dusuyor.  Ne zaman satsalar altin cikiyor. En son buyuk satis $250 seviyesinde olmustu.

Ya diger emtialar? Petrol?

Finansal spekulasyondan cok gercek arz/telp dengeleri fiyat belirler diye dusunuyorum. Guclu dolar gercek talebin dusunuldugu kadar olmadigini gosterecek. Enflasyon yok ve bu varliklar da olmayan enflasyona karsi sigorta olmaz.

Sizi en cok endiselendiren?

Exit stratejileri. Iki sorun var burda. Birincisi sanki zamanlama dogru olursa hersey yolunda gidecekmis gibi dusunuluyor. Cikis dusunulenden cok daha zor olacak. Ikincisi piyasalarin gereksiz bir sekilde merkez bankalarini ve maliyeleri cikisa zorlamalari. Enflasyon riskinden ileri geliyor bu acelecilik. (Bilgi Universitesinde de gecen yaz bir konferans veren) Robert Skidelsky'nin Financial Times 22 Aralik tarihli makalesinde de belirttigi gibi erken cikis ciddi bir yanlis olur. Piyasanin basta Buyuk Britanya hukumetini mali konularda bu kadar sikistirmasi dogru degil. Evet, borc dinamikleri onemli bir risk ve ben bu riski Mart ayindan beri belirtiyorum. Ancak buyume yoksa butce gelirleri de yok demektir.

2009'da sizi en cok etkileyen?

AVATAR. Muthis bir film. Cok kisa surede anlayana inanilmaz mesajlar veriyor. James Cameron'a gercekten mutesekkirim.

Iyi Noeller ve Mutlu yillar.