Thursday, 4 August 2011

Çaresizlik


Şu anda en büyük risk otoritelerin çaresiz kaldığı fikrinin yayılması. O yüzden çok dikkatli hareket edilmesi gerekiyor. Geçenlerde QE3 için de aynı şeyi belirtmiş ve Bernanke’nin kalan cephanesini çok dikkatli kullanması gerektiğini yazmıştım. Hafta başında ABD’nin default’u önlemesi ve bugün ECB’den gelen açıklamalara gelen reaksiyon böyle bir sürecin başlamış olabileceği riskini arttırıyor.

Her ne kadar krizden çıkıldığını düşündüğümüz süreçte Merkez Bankaları her taraftan topa tutulmuş ve ciddi şekilde eleştirilmiş olsa da şunu unutmamak lazım. Piyasalar sırtlarını bu kurumlara dayayarak kendilerini toparladı. O yüzden bu kurumların da içinde bulunduğumuz ortamda kesinlikle çaresiz kalmadıklarını göstermeleri gerekmekte. Son zamanlarda çevremdekilere en çok söylediğim şey son kriz ve akabinde ki süreçte global ekonomi ve finansın çatısını oluşturan kurumların zedelenen kredibilitesi uzun vadede en büyük sorunu teşkil etmekte.  

1 comment:

tunck. said...

DÜSÜK FAİZ, YÜKSEK KAR MARJLARI, TAM İSTİHDAM, DÜŞÜK ENFLASYON, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME, KOLAY VE UCUZ KREDİ, GÜVENLİ PARA, İŞTE MERKEZ BANKALARININ"HAYALLERİNDEKİ CENNET !

AMA FİNANSAL KURUMLARIN BOL BULDUKLARI KREDİLER İLE AŞIRI KAR ETME ARZUSU YANİ O YASAK ELMAYI YEME ARZUSUYLA BİRLEŞEN AŞIRI BORÇLA SATIN ALMALAR, AŞIRI KALDIRAÇLI TÜREV İŞLEMLERİ SONUCU HIZLA ARTAN REKABET ; KAR MARJLARINI AZALTARAK NAKİT DARLIĞI VE KARSIZLIK NEDENİYLE İFLASLARA, KREDİ KRİZLERİNE YOL AÇIYOR.

SONUNDA BU CENNET'TEN HEM FİNANSAL KURUMLAR, HEM MERKEZ BANKALARI KOVULUYOR. ÜSTELİK DERS DE ALINMIYOR ÇÜNKÜ TEKRAR SAHTE CENNETLER YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR.

SİZCE MERKEZ BANKALARI GÜVENİLİRMİ?
TEKRAR GÜVEN KAZANIRLAR MI? GÜVEN KAZANMALARI İYİ Mİ OLUR?

PEKİ BU ALTINA NE OLUYOR YAHU?